Актуално

Документални филми за италианската културна столица Матера, за знаменити музиканти, художници и архитекти на Master of Art Пловдив

Второто поредно издание на Master of Art в Пловдив, фестивалът за документални филми за култура и изкуство, ще предложи вълнуващи заглавия за известни музиканти, художници, архитекти и други творци, както и историята на Матера – другият град европейска столица на културата през 2019 година, заедно с Пловдив. Близо 20 заглавия в 11 дни ще предложи програмата в LUCKY Дом на киното след 12 април.

Фестивалната програма се открива с „Да танцуваш Бетховен“ – разказ за интересно танцово представление, базирано на 9-ата симфония на легендарния класически композитор. В музикалната програма на фестивала е и историята „Мария и Калас“, която може да гледате на 19 април, четвъртък.

Особен интерес за пловдивската публика ще представлява филмът „Матера – от срама на Италия до Европейска столица на културата“. Той ще представи пътя на южното италианско градче, което в средата на XX век се смята за изоставено място без перспектива за развитие, а през 2019 година вече е преродено и ще бъде Европейска столица на културата.

Специален акцент в програмата има върху архитектурното творчество. В отделни дни ще бъдат представени историите на три от най-големите имена на съвременната архитектура – „Лувърът в Абу Даби – последният шедьовър на Жан Нувел“ на 13 април, „Бярке Ингелс – времето на архитекта“ на 15 април, „Микеланджело – любов и смърт“ и „Рем Коолхас“ на 21 април.

В програмата влизат и истории за някои от легендите в историята на изкуството – „Тайният живот на Порт Лигат. Къщата на Салвадор Дали“ на 14 април и „Микеланджело – любов и смърт“ на 17 април.

Не са забравени любителите на киното, които ще могат да научат повече за Чарли Чаплин в „Чаплин на остров Бали“ на 16 април, както и любимият на танцовите фенове режисьор „Карлос Саура – фотограф. Създаването на една книга“ на 18 април.

Част от филмите в Пловдив са обединени по двойки и ще могат да се гледат две заглавия с един билет в един и същ ден. Цялата програма може да видите тук: https://www.facebook.com/events/1867242520243380/

Фестивалът за първа година се провежда успоредно в София, Пловдив и Варна и повечето заглавия ще се излъчват едновременно и в трите града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина