Актуално

„Дни на музиката в Балабановата къща“ получи поредно високо признание

Мила Павлова със Златния медал от Министерство на културата

Фестивалът ще носи още две години сертификат за европейско качество

Таня Грозданова

Международният музикален фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е удостоен с честта да носи марката "Европейски фестивал 2017-2018". Новината съобщи изтъкнатата наша флейтистка Мила Павлова, която е създател, инициатор и арт директор на фестивала.

„За втори пореден път "Дни на музиката в Балабановата къща" е удостоен с този толкова престижен сертификат за европейско качество! Официалната церемония по връчването на сертификата ще бъде на 4 май във Висбаден, Германия,“ скромно коментира дамата.   

Тя изрази огромна благодарност на прекрасните български и чуждестранни музиканти, които правят концертите от фестивалната програма незабравими и изключителната публика. „Екипът на фестивала изказва гореща благодарност на своите партньори – Фондация "Америка за България", Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив", Министерство на културата и много други,“ заключи Павлова.

Артистичният и почетният директор на фестивала - Мила Павлова и Димитър Манев с Награда Пловдив

Припомняме, че международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е избран да получи лейбъла за пръв път през 2015-а година от платформа на Европейската фестивална асоциация "Европа за фестивалите и фестивалите за Европа". Бутиковият фестивал, носещ името на една от емблемите на Стария град, отдавна излезе от рамките на „дома си“ и печели все нови признания. През 2014-а "Дни на музиката в Балабановата къща" започна с Награда "Пловдив" за Мила Павлова и завърши със Златен медал от Министерство на културата за принос в честванията на 100-годишнината от рождението на Борис Хростов. За осма година фестивалът- носител на престижната награда „Музикален проект на годината“ в класацията „Музикант на годината“ на БНР, ще превърне Града на тепетата в сцена за музика от най-висока класа.

VIII-то издание на МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" ще се открие на 10 май 2017-а година с концерт на един от най-великите флейтисти на нашето време, обявяван за номер едно в света  – Emmanuel Pahud – соло флейтистът на Берлинска филхармония. Негови партньори в концерта щe са блестящият флейтист Mario Caroli и изключителните "Софийски солисти" Sofia Soloists, под диригентството на проф. Пламен Джуров. Мястото е Градски дом на културата "Борис Христов", Пловдив от 19 ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Оп-па, за малко да стане грешка, „…Ф БАЛАБАНОВАТА КЪЩА“ нямало да бъде ф „балабановата“ къща на Хаджи Лампша: „Мястото е Градски дом на културата „Борис Христов“, Пловдив“ на Гладстон скъпата и прескъпата сграда с Караконджула отпред. А за Дернев всичко ингилизко на запад от Подуене е „..най-великите флейтисти на нашето време, обявяван за номер едно в света..“ Е, като за Пловдив

  2. 2. Подобряването – побългаряването правено през Кампанията за преименуване (Сузана Ерова вместо Йълдъз Ибрахимова, ако в Пловдив сте чували) е останало некоригирано от ориенталска немарливост „заспал Муйко в сламата“. Не на сгъваеми столове се слуша Класика на стари години, сульо, в Залата имаше АКУСТИКА, имаше удобства и стил на лесно място. Кой ли се е прицелил, че е ТАМ а не навръх калдаръмите, та я съсипва (асфалтирайте Хисар Капия, де!)

  3. 1. Неумно и неУМЕСТНО е да се уреждат „балабановите“ музики където няма АРХИТЕКТУРА ЗА МУЗИКА; мястото е Концертна Зала ако се намери кой да я измете и поддържа вместо самодоволните заплатаджии общинари-занемарители и грантаджиите-ингилизатори. Името на тази къща СЪБОРЕНА ОТ БАЛАБАНОВ-мутраМайна е според арх Христо Пеев- Хаджи Лампша/Лампси, арнаутин християнин.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина