Актуално

Дигитализараха тефтерчето на Апостола

Раздават го на европейските министри

Министерството на културата ще подарява на министри от държавите членки на ЕС, посланици и официални гости по време на Българското председателство на Съвета на ЕС дигиталния вариант на тефтерчето на Левски. Това съобщи по време на заключително събитие на Националния инициативен комитет за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски директорът на дирекция „Международни и регионални дейности“ в МК доц. д-р Венцислав Велев.

Министърът на културата Боил Банов е председател на комитета. В събитието са взели участие зам.-министърът на културата Румен Димитров, заместник-председателите на комитета – председателят на Изпълнителното бюро на Общобългарски комитет „Васил Левски” Васил Василев и кметовете на Ловеч и Карлово – Корнелия Маринова и д-р Емил Кабаиванов.

Васил Василев благодари на министерството за подкрепата, която е оказало за повечето от инициативите, свързани с годишнината от рождението на Апостола и уточни, че те са се провели в над 200 общини. Той съобщи, че подготвена от комитета изложба за живота и делото на Дякона ще бъде предоставена на всички български училища в чужбина.

Доц. Велев уточни, че Министерството на културата организира отбелязването на още два юбилея през 2018 г. – 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев и 140 години от Освобождението на България.

През цялата 2017 г., която е обявена за Година на Левски, бяха осъществени редица инициативи из цялата страна и в чужбина, посветени на величавото дело и подвига на Апостола на свободата. В тях най-активно се включиха и участниците в клубовете „Млади възрожденци” от всички краища на страната.

Отбелязването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски е и в Културния календар на Министерството на културата за 2017 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина