Подтепето

култура

04 Окт, 2017

Деветима млади архитекти и дизайнери създадоха новата визия на таблата за изложби на открито

КАБ – Пловдив отличи победителите в архитектурния конкурс за изложбени модули за временни експозиции на открити обществени пространства

Таня Грозданова

Ето така ще изглеждат стойките на изложбените пана, които виждат пловдивчани и гостите на града по време на тематичните ескпозиции на Главната улица и пл.“Централен“. Тези дизайнерски рамки са съобразени с външните атмосферни условия и специфичната градска среда, те са дело на млад авторски колектив, който спечели конкурс за целта. Целта на конкурса бе да се намери решение, което да замени грозните метални стойки, които се използват към момента и се застопоряват с бетонни парчета, бордюри и счупени плочки.  

Проектът на колектив в състав: арх.Николай Асенов Давидков, арх.Петър Иванов Бубев, Мариана Георгиева Давидкова- дизайнер, арх.Росина Ясенова Шатърова, арх.Ленко Григоров Григоров, арх.Йоана Юриева Робева, к.арх.Габриела Красимирова Василева, к.арх.Никола Любенов Попов, к. арх.Христо Йорданов Христов, спечели Първо място в архитектурния конкурс на тема: "Елементи на градския дизайн - изложбени модули за временни експозиции на открити обществени пространства".  

Именно техният проект, със спечелените средства в размер на 3000 лева, ще бъде разработен и внедрен за нуждите на община Пловдив.  

Конкурсът е част от Архитектурен форум ПЛОВДИВ 2017 и предстоящото голямо събитие „Пловдив -  Европейска столица на културата 2019“. Той бе организиран от Камара на архитектите в България (КАБ) - Регионална колегия - Пловдив организира и се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Събитието е част от Културния календар на града за 2017 година.

Във връзка с културните събития, които целогодишно се провеждат в Пловдив, нараства необходимостта от поставяне на модули за временни експозиции на открити обществени пространства. В същото време има нужда от адекватно, естетическо и функционално ограждане и обезопасяване на терените с археологически разкопки и сгради в ремонт в центъра на Пловдив, обясняват мотивите на конкурса от КАБ – Пловдив. Изложбите на открито в Пловдив са елемент от градската култура, а археологическите обекти и архитектурните паметници са основна и непреходна негова гордост. Свързвайки тези два елемента в общ облик и дизайн ще се повиши популярността и ще се обогати неповторимата културна атмосфера на Пловдив, категорични са организаторите. Община Пловдив  пое ангажимента да финансира в рамките на 7000 лв. разработването в следващата фаза „Технически проект“ на първопремирания проект от  архитектурния конкурс „Елементи на градския дизайн – изложбени модули  за временни експозиции на открити обществени пространства“.

Резултатите бяха обявени на специална церемония в понеделник, по време на Вечерта на пловдивските архитекти и отбелязване на Световния ден на архитектурата, който Регионалната колегия посрещна с изискано парти в двора на емблематичната къща - музей „Енчо Пиронков“ в сърцето на Стария град.

На церемонията бяха връчени три награди: първа – 3000 лв.; втора – 2000 лв. и трета – 1000 лв.  В журирането на конкурса взеха участие арх. Борислав Игнатов – председател на КАБ, Александър Държиков – зам.-кмет „Култура и туризъм“, арх. Юлияна Петрова – главен архитект на Пловдив, арх. Мария Стоянова – зам.-председател на КАБ – Пловдив, арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа изготвящ Визия за София, арх. Григор Михов, собственик на Грим ЕКСПО, Красимир Ставрев – графичен дизайнер.

Ето и останалите наградени. Трето място за проект 0901 с автори: к.арх.Мария-Йоана Атанасова Недевска, к.арх.Лиана Чавдарова Мандраджиева, Стефано Олио. Второ място -проект 2017 с автор: ланд.арх.Десислав Георгиев Евлогиев.

Няма направени коментари
Още от рубриката "култура"

Подобни новини