Актуално

Десетият София Филм Фест в Пловдив идва с 26 топ филма

Фестивалът ви очаква от 12-ти до 22-ри март в Lucky с най-добрите заглавия на световното кино и с много интересни гости

София Филм Фест ще свери за 10-ти пореден път часовниците на любителите на седмото изкуство в Пловдив с актуалните тенденции в българското и световно кино. Фестивалът ще се проведе в Lucky Дом на киното от 12 до 22 март, като след края му, от 23-ти до 29-ти март, ще можете да гледате отново избрани заглавия. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив

Фестивалът тази година идва с една от най-силните си програми в града под тепетата. Както в София, събитието ще открие българският  “Досието Петров”, който ще бъде представен на пловдивската публика лично от екипа на филма.

Сред Галапрожекциите в програмата е “Раната” – новият филм на безспорния любимец на фестивалната публика Фатих Акин (Срещу стената, Храна за душата, Музиката на Истанбул). Един от най-талантливите творци на съвременното арменско кино Харутюн Хачатрян ще дойде в Пловдив, за да представи филма, който разказва за арменския геноцид. На фестивала ще видите и най-новия шедьовър на един от големите майстори на визуалното изкуство Вим Вендерс. „Солта на земята” (сърежисьор Жулиано Рибейро Салгадо) е завладяващ филм-портрет на един от най-известните фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо.

В рубриката Големите награди са включени заглавията, които попаднаха във фокуса на най-големите международни филмови фестивали. “Гълъб, кацнал на клон, размишлява върху битието”е сюрреалистична комедия от Рой Андершон, най-специфичния шведски режисьор от Ингмар Бергман насам. Филмът грабна Златния лъв на фестивала във Венеция. Другият безспорен победител е “Зимен сън” на турския режисьор Нури Билге Джейлан, който спечели Златната палма в Кан. Златната мечка за филм и Сребърна мечка за най-добър актьор в Берлин отнесе “Черен въглен, тънък лед” на китайския режисьор Дяо Инан, който също ще имате възможността да гледате.

В Наградите Оскар можете да видите брилянтното изпълнение на Джулиан Мур във “Все още Алис”, филмът на братя Дарден “Два дни и една нощ” с номинираната за Оскар Мариян Котияр, номинираните за чуждоезичен „Оскар” „Диви истории” на Дамиан Шифрон и скандалния “Левиатан” на Андрей Звягинцев. “Моята разходка в дивото” е с участието на номинираната за Оскар и Златен глобус Рийз Уидърспуун.

Киното днес – големите майстори ще ви срещне с Томи Лий Джоунс, който е режисьор и изпълнява главната роля във “Водачът”. Партнират му Хилъри Суонк и Мерил Стрийп. Един от най-уважаваните британски режисьори Джон Бурман ще ви разкаже емоционална история за следвоенна Англия в “За Короната и страната”. Едно от очакваните заглавия в програмата е Най-екзотичният хотел Мариголд 2” с Джуди Денч, Ричард Гиър, Дев Пател (Беднякът милионер) и Бил Най (Наистина любов), който ще ви срещне отново със Сони и неговите другари. Балканската легенда Данис Танович (Ничия земя, Цирк Колумбия) ще представи лично новия си филм “Тигри” на публиката в града под тепетата.

Специалните прожекции включват документалния филм за Ник Кейв “20 000 дни на Земята” – едновременно проникновено и неясно, лично и резервирано, откровено и загадъчно преживяване, румънската копродукция с България „Аферим!”, представена лично от режисьора Раду Жуде (носител на Сребърна мечка от Берлинале 2015), „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на Харутюн Хачатрян, който ще представи филма заедно със Стефан Китанов.

Специални са и прожекциите от новото български кино – “Буферна зона” на режисьора Георги Дюлгеров (Мера според мера, Лейdи Зи, Козелът), който ще е специален гост на събтието в Пловдив и “Досието Петров”, който ще открие фестивала.

В програмата са включени игралните филми „Пътуване до Италия”, „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история”, “Пророкът от Халил Джубран” и “Травелатор” – новият филм на режисьора на Гуча!, Душан Милич, който идва, за да се срещне с пловдивските си фенове.

Цените на билетите за фестивала са 6лв редовен билет, 5лв за ученици, студенти и пенсионер и карта от 20лв за 4 прожекции. Билетите ще са в продажба от 9 март на касата на Lucky Дом на киното и на www.boxoffice.bg. Следете facebook страницата на събитието за повече информация за филмите и гостите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина