Актуално

Дамян Тенев: Не знам кой съм, но ще се намеря

Номинираният за Икар: Няма смисъл да се успокояваш, че си добър

Image title
След номинацията си за поддържаща роля в Крал Лир, Дамян Тенев е за пореден път в Пловдив. Той репетира новата пиеса Дисни Трилър с режисьор Стайко Мурджев. В края на  изморителния ден на сцената в Драмата, той даде специално интервю за Под тепето в любимия си хотел Лайпциг, където е отседнал.

-Какво е преживяването да играеш в Крал Лир?
-Самата среща с Шекспир е вълнуваща. Като автор, като смисли, светът му е много краен. Удоволствие е да се работи върху негов текст, защото Шекспир грешки не прави. Той е винаги специален. Когато Стайко Мурджев ме покани за това , аз бях много развълнуван заради тази нова гледна точка върху сценария. Стайко успя да го сглоби и насочи. Няма реч на Шекспир, която да не ми хареса. Харесвам го, понеже съм се запознал с него подробно още 3-ти курс в НАТВИЗ. Вдъхновяващо е да се срещна с актьори като Стоян Алексиев, Стефан Попов, Симо Алексиев, по-възрастното поколение, от които научих много неща. Самото им присъствие около теб е вече урок. Както с тях, така и с младите актьори успяхме да изградим една цел и приятелство.

– Шекспир…
-Шекспир е всичко. Той обича и мрази.

-Получи номинация за поддържаща роля в Крал Лир…

-Голяма чест е и самата номинация и това да съм номиниран с актьор като Мариус Куркински. Ивайло Драгиев също.

-Мариус…
-Той е първи в повечето неща. Той е театърът. Творец. Вселена. Човек с главно Аз. Пълнота. Абсолют.

-Имаш ли време извън сцената?
-Откакто съм завършил, ми остава малко време извън сцената. Често сменям пространствата за ден, за два. Ако остане време, всичко ми се разпръсва.

-Как реши да станеш актьор?

-Помислих си, че е много лесно. Не ми се работеше. Не исках нещо в рамки. Да стана и да отида на работа като счетоводител, например.

-Кой за първи път ти каза, че си добър?
-Винаги си намирам грешки. Никога не знаеш дали ставаш. Всяка нова среща е ново изпитание. Няма смисъл да се успокояваш, че си  добър. Постоянно трябва да можеш да се опазиш. Работата не е материална да преместиш три стола и да видиш, че си си свършил работата. Няма как да я докоснеш и да си я занесеш у вас. Театърът  е като облак- единствено усещане… Какво ме пита?

-Идоли в киното?
-Като малък, когато гледах Време разделно, Йосиф Сърчаджиев ми харесваше.

-А в театъра?
-Искам да изразя себе си. Не, че знам кой съм. Но ще се намеря.

-Какво не би изиграл?
-Всичко бих. Ако можеш да се влееш в душата му и да усетиш топлината. Да не го описваш маргинално, а да проникнеш и да влезеш в кожата му, мозъка му, дъха му. Тогава ще изиграя всеки и всяка. И с хората трябва да действаш така. Театърът изхожда от живота.

-Можеш ли да пееш и танцуваш?
-Горе-долу мога да пея. Що-годе мога да танцувам. Мога да свиря на китара. Аз съм твърд рокаджия. Напоследък слушам Рамщайн. Ако ми дадат мюзикъл, няма да имам проблем.

-Премина ли през друго , преди да станеш актьор?
-Не ме приеха първия път в НАТВИЗ и ходих да уча финанси. Взимах някой друг изпит в университета. Ама после добре, че ме приеха, иначе много щях да я батарясам с тия финанси.

-Какво репетира тази вечер в Драмата?

-Дисни Трилър.

-?
-На Стайко Мурджев. Много интересна пиеса. Ще излезе септември. Там сме аз, Стилян Николов, Христо Пъдев и Марияна Йотова. Не е детска пиеса. На Сцена на кръстопът ще я изкараме.

-Какво мислиш за репетирането пред огледало?

-Да играеш и да гледаш себе си не е добре. Ти си ставаш едновременно и актьор и зрител. Това води до суета. Трябва да оставиш режисьора да е твоето огледало, той те вижда обективно.

-Как се чувстваш в Лайпциг?

-В Лайпциг ми е най-приятното пребиваване. С цялото пътуване, тук ми е центърът.  Долу се шегуваме с момичетата на рецепцията с репликата всеки път „Прибрах се!”. Много са мили, аз имам нужда от това , преди да отида в театъра. Нещо като е така то трябва да се каже.

-Как се чувстваш на морето?
-Аз съм роден в Бургас, но съм израснал в Поморие. Голямата вода е много важно нещо. Както в Пловдив има Марица. В един град трябва да има толкова вода, защото тя изчиства от теб нещо. Помага ти. Хиляди пъти съм имал нощно къпане, сутрешно, постоянно. Никога не ми е омръзнало. С морето имаме по-близки отношения. Ако ти го обичаш и то те обича. Давил съм се 2-3 пъти. Но никой не е по-голям от морето. Ако се направиш на по-велик, то ще те хапне. Трябва да имаш уважение, защото все пак това е една стихия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина