Актуално

Червена точка върху афиша на Операта

Препоръчителен родителски контрол до 16+ шокира някои зрители, а има ли защо

Първото премиерно заглавие на Опера Пловдив за 2018-а година е скандалната  „Катерина Измайлова” на Шостакович

Таня Грозданова

Да видиш червена точка, означаваща препоръчителен родителски контрол, върху афиша на музикално произведение, е меко казано учудващо. Ако афишът е на оперен спектакъл, то тогава работата отива към дълбок размисъл.  

Първото премиерно заглавие на Опера Пловдив за 2018-а година е скандалната  „Катерина Измайлова” на Шостакович, а красивият черно-бял плакат е увенчан с червена точка в долния десен ъгъл, на която пише  16+.

Под тепето надникна зад кулисите на  забранена от Сталин цели 30 години творба. Само седмица преди премиерата екипът на постановката – режисьорът Вера Немирова, драматургът Соня Немирова, изпълнителката на главната роля – Мария Цветкова, солистите Георги Султанов, Пламен Бейков, Михаела Берова, Силвия Томова – хореограф / пластика и Димана Латева – художник на постановката, повдигнаха завесата на "Катерина Измайлова" за пловдивските ценители на оперното изкуство.

Един от най-известните български оперни режисьори в чужбина – Вера Немирова поднася на публиката нов прочит на потресаваща с жестокостта си драма. „Всъщност, най-светлият образ в това произведение е този на Катерина – една серийна убийца и Шостакович показва злото със силата на музиката само, за да го изобличи,“ разказва енергичната Вера.

Питате се "Защо"? Самият Шостакович е отговорил: „В тези жестоки условия на живот и любовта е такава.”

Свои мисли за предизвикателствата при поставянето на една от най-известните опери на XX век заедно споделиха не само актьорите, но и диригентът на хора Драгомир Йосифов, хореографът  Силвия Томова, а Пламен Бейков дори донесе антикварна книга с оперна критика от онова време, която случайнo открил на път за репетиции.

Не очаквайте да видите диви селяни от дълбоката съветска провинция, нищо че действието се развива там. Художникът на постановката Димана Латева е заложила на минималистичен декор и костюми, които творбата инспирира в нея като творец, а не на „модата“ на епохата.  

В едно с любопитни факти около провокативната творба на Шостакович и решенията на постановъчния екип, прозвучаха и най-красивите арии от операта.

Не можахме да се стърпим и попитахме Вера Немирова за червената точка и за това как пловдивчани, които водят децата си на опера, да им обяснят, че не може да гледат този спектакъл.  

„Има, защото такива са изискванията. Не съм я сложила аз тази точка,“ усмихва се Вера и добавя, че в спектакълът има сцени на насилие, но те са само в услуга на творбата. Според режисьора е въпрос на избор на всеки родител дали ще доведе детето си. „Ние ги подценяваме, те са много по-информирани от нас online.“ После добавя многозначително, че в оперното изкуство днес цензурата или ограниченията са по-скоро финансови.

Всички зрители, закупили билет от 16 и 20 лева за премиерата на "Катерина Измайлова" ползват бонус – вход свободен за "Зад кулисите". Билети се продават на касата на Операта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Показването на насилие в известен смисъл има възпитателно въздействие. В епохата на информационните технологии децата и подрастващите са подложени на такъв „терор от насилие“, особено в хилядите филми. Оперното изкуство е огледало на действителния живот – още от времето на Верди, Вагнер, Росини, Рихард Щраус, така че оперните сюжети например от древногръцката митология не са лишени от насилие и убийства. Браво на Пловдивската опера!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина