Актуално

Борислав Лалев: Ще направим Филмови нощи във Филипополис национално събитие

Кино маратонът ще се развива в следващите няколко години, дава заявка организаторът му

Приключиха поредните Филмови нощи във Филипополис.17-ото издание на кино фестивала събираше публиката в Орфей почти 20 дни, като съчетаваше прожекции със събития покрай тях. Форумът съществува толкова време благодарение на усилията на Борислав Лалев. Спокойно можем да го наречем Кино-спасителя на Пловдив. Защото той е флагманът на истинското Седмо изкуство под тепетата.

17-ти Филмови нощи във Филипополис, 17 години истинско кино. Не се ли уморихте в толкова комерсиална среда и такава сериозна 3D и всякакво друго D конкуренция?
Не, не съм се уморил. Няма и да се уморя. Заради публиката, която пълни салоните във всички фестивали, които организираме аз и екипът ми. А тя се увеличава с всяка изминала година. Няма да се уморя заради това, че Пловдив очевидно търси и има нужда от качествено, от истинско кино, независимо, искрено, красиво. От истинско изкуство. Затова и инвестираме толкова усилия в това, което правим. И ще продължим.

Събитието претърпя промени през годините. Най-малко- смени локацията си? Това променили първоначалния замисъл?
Да, събитието се промени, но само и единствено в добра посока. И ще продължава да се променя. Стартирахме на Античния театър, а през 2006-та се преместихме в нов дом- лятно кино Орфей. Мисля, че там е мястото на този формат. И на публиката й харесва. Именно новият ни дом промени фестивала. В началото Филмовите нощи бяха комерсиално събитие. Там разпространителите осигуряваха касови филми, преди официалната им премиера в България. Постепенно нещата се промениха. А ние осъзнахме, че Нощите трябва да са нещо различно, което да е контрапункт на мол-културата. Сега, вместо Гладиатор например, който сме прожектирали на Античния театър, пловдивчани имат възможността да видят филми, които трудно могат да открият дори в интернет. И се възползват от тази възможност- в тазгодишния кино маратон го направиха близо 3 хиляди души. Филмови нощи във Филипополис е събитието, на което такива филми живеят.

Какви са амбициите ви, ще развивате ли формата на фестивала, или залагате на традицията?
Амбицирани сме да превърнем Филмови нощи във Филипополис в национално събитие, в мега събитие за града. Да сме летният кино фестивал на България. Желанието ни е да каним много наши и чужди гости, които лично да представят филмите, в които са участвали, режисирали, снимали. Специално внимание ще отделим на младата публика, която има нужда от контакт с кино творци. Ще им осигурим този контакт. Тук е моментът да споделя, че нямаше да имаме амбиции и желания, и да вървим в посока реализирането им, ако не бе подкрепата на община Пловдив. Тя е зад нас във всичките ни кино-проекти и фестивали. Оценява това, което правим. През последните 2 години беше въведена новата система за кандидатстване с проекти, която, според мен, е обективна, тъй като всеки един от кандидатите представя и защитава проект и бюджет. Почитател съм на идеята за съфинансирането. Така всеки културен оператор продължава да бъде инициативен и след спечелената субсидия, а не просто оперира с нея.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина