Актуално

Борис Димовски и Николай Хайтов се завръщат в Яврово

Оживяват родното място на големите творци със слово и рисунки

Родното място на Борис Димовски и Николай Хайтов оживява в слово и рисунки като част от програмата на „Пловдив 2019“. На 2 юни от 16.00 часа в село Яврово ще бъде открита своеобразна изложба на открито с карикатури на Димовски и текстове на Хайтов по фасадите на сградите в селото. Те са изрисувани от преподавателите от Художествената академия Страхил Ненов и Любомир Драганов и техните студенти Чавдар Козарев, Камелия Гегова, Камелия Димитрова, Мария Матовска и Иван Монев. На пет от фасадите посетителите ще могат да видят стенописи, вдъхновени от карикатури на именития художник. Три от тях са на главната улица на Яврово, а останалите в близост до къщата на Хайтов.

Авторите на инициативата от фондация „Памет“ в партньорство с Художествената академия са си поставили за цел да запечатат и творчеството на Хайтов, затова и на фасадата на читалището в Яврово вече греят монтирани метални букви с фрагменти от разказите „Мъжки времена“ и „Ибрям Али“.

Инициативите в село Яврово са част от проекта „Слово и рисунка, светлина и звук“ за популяризиране на кирилската азбука. Той се осъществява в три етапа. Първият вече се реализира в специалното „Пространство на словото“ пред сградата на община Пловдив, където най-малките се забавляваха с подреждане на букви, срички и думи. Предстои и третата инициатива – мултимедийно представяне „Храм на словото“.

На 2 юни от 9.00 часа в Яврово ще започне и традиционният празник "Вдигане на куните" с черковен звън и процесия с икони.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина