Актуално

Бобан от Ниш запълни нишата за сувенири от Пловдив

Сръбски занаятчия от 4 години снима града под тепетата

За пръв път е измайсторил магнити с емблематични места

Майстор от западната ни съседка запълни нишата за сувенири с марката Пловдив. От години туристи се жалват, че не могат да открият обикновени магнити със съвременни изгледи на бъдещата Европейска столица на културата и най- после проблемът им е решен. Репортерът ни откри табло със сувенирни магнити на една от шатрите по Узун чаршия.

Офертата е  1 за 2 лева и 3 броя за петарка. На сувенирите се виждат съвременни кадри от града ни, подбрани са емблематични места за Пловдив и любими локации за селфи. Художествените фотографии са дело на Бобан от Ниш, той е участник в Панаира на занаятите, който се организира от Регионалната занаятчийска камара и общината.

Идвам от 4 години, още първия път започнах да снимам града ви. Много е красив и спокоен, разказва майсторът, който твори бижута от маниста и фигури от дърво. На Панаира участва заедно със съпругата си. Тя е стъклописец и умее да плете красиви неща на една кука. На щанда им има красиви ръчно изработени сервизи за ракия, рисувани бутилки, обеци и гривни от мъниста и друти.

Първата му снимка е направена по време на първото му участие преди 4 години, когато заснел емблематичния фонтан с пеликаните пред общината през нощта с художествено осветление. Година по-късно се впечатлил от археологическите артефакти на Форума и Одеона, едно място пренебрегвано дори от пловдивчани, и направил красив панорамен кадър. Има снимки от Стария град – Музеят на възраждането и Къща Недкович оживяват в магнитите на Бобан.

Без да знае за това, че къщата с кулата, увиснала на скалата над Античния театър е станала още по – популярна като емблема на комичния сериал „Клиника на третия етаж“, Бобан я предлага във вертикален кадър с част от древната сцена и мраморните седалки. Снимал ги през една Нощ на музеите преди две години. Като разбира, че и сегашното издание на Панаира на занаятите съвпада с Международния ден и Европейската нощ на музеите, той отсича, че в 20 часа „пуска кепенците и тръгва да разглежда“.

Подшушвам му, че освен стълбите на Каменица, които има като артикул, Капана също е вървежна дестинация, а той  с усмивка отвръща „О, имам всички големи гафити от Капана, снимах ги по време на Капана фест. Много красота… Само че не ми остана време да ги направя.Следващия път!“       

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. И защо точно Бобан от Ниш? Няколко сергии преди него, съвсем скромно, една млада жена предлага своите творения от стъкло – изключителна красота! Трудно за изпълнение и качествено. А не като обичките от тел на въпросния Бобан!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина