Актуално

Българи и поляци се обединиха в един проект „Прозрачност“

Image title
Модерни творци от Полша и България се събраха в Пловдив, благодарение на кураторката Йоана Тиелле. Темата на изложбата е „Прозрачност“, като самата полякиня участва със своя инсталация. Вернисажът е дебютът на Йоана, която събира художниците и осъществява реализирането на проекта. Търси различните гледни точки на двете държави върху една тема. Това заглавие е експеримент за интерпретации. От една страна като общо понятие, от друга- човешко понятие. Има много начини за подход и аз не очаквах такива добри резултати, споделя Йоана.
Според нея художниците имат тежък живот, защото са трудно чути. Атанас Тотляков обяснява изложбата така: Хубаво е да си невидим, можеш да правиш много неща, но ако си невидим си сам.

Творбата на Йоана Тиелле засяга слуха. Тя отблъсква шума, с който е наситена реалността и създава беззвучие. Сядаш на стол, слагаш слушалки и се заглеждаш в бял хоризонт. И не чуваш как хората дишат, шепнат, кашлят, смеят се, не чуваш и себе си. Потапяш се в пълна тишина и изолация, някъде където си само ти.

Image title
Атанас Тотляков обръща внимание на въздуха. С помощта на посредник. Напомня за вятъра чрез направено самолетче. Създава го от оризова хартия и го кръщава. Такъв и в учебниците няма, шегува се Наско. Виждаш падащото листо и това ти прави впечатление, но вятърът, който го носи по улицата не. А него го има и аз припомням за това, допълва творецът.
Мина Спиридонова събира три сили в едно- време, пространство и енергия. Това са неща, които могат да съществуват отделно на различни места, а могат и заедно в едно.

Алиця Рънкиевич е студентка и нейният проект бързо се разбира като идея и лесно се съгласяваме с него. Тя е направила пет тениски от найлон, като е сложила само етикетите на различни марки. Нейното послание е, че дрехите са си дрехи едни и същи в целия свят. Само етикетът ги прави скъпи или евтини.

Провокативен проект е на друга студентката- Катажъна Майснер. Тя е разфасовала човешкото тяло на три, направено с найлони. От шията нагоре- разумието и разсъдливостта на мозъка. От шията до кръста- сърцето, чувството и душевната емоция. От кръста на долу е сексът- удоволствието от него и този за продан.

Като малки точици е изобразил хората Мацией Здановиш. С права линия е свързал тясно едни от тях, другите са раздалечено свързани, а трети никога са нямали допири.

Нестандартен израз е намерила и Юстъна Якубовска. В прозрачна купа е сложила навити хартийки в три цвята. Всеки си изтегля по едно късметче и разбира кое е невидимо- синьото е за възрастните, на които не им се обръща внимание, червеното е за тези в инвалидните колички, а жълтото е бастун.

Артур Хжановски е фотограф и неговият възглед за темата „Прозрачност“ е снимка с опцията „негатив“. Той се обръща към спомените. Те са прозрачност, защото вече ги няма, но и са видими, защото винаги ще съществуват.

Двете българки Ивелина Русева и Лиляна Георгиева са потърсили дълбокия смисъл на нещо лесно. Дъхът. Направили са го видим, с образ и лик. Поставили са огледала, пред които да застанеш и да видиш себе си. След това поемаш дъх и издишаш. Прозорецът се замъглява и очите ти виждат най-важното в живота- това да дишаш. Нашето лице се замъглява и спираме  да гледаме себе си, защото всичко останало е без значение.

Днес в Пловдив бе стартът на тематичната изложба. Йоана Тиелле се надява да обиколи повече места и да се присъединят още творци. Обмисля следващата дестинация да е Полша.
Всички творби изглеждат бели и ефирни. Много семпли и наситени със смисъл.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина