Актуално

Бившият Калигула отваря като галерия за съвременно изкуство до края на годината?

Амелия Гешева: Това не е въпрос само на строителство, а и на концепция за съдържанието

Нека спрем да правим неща, които нямат гарантирана устойчивост, коментира зам.-кметът по култура

Кога бившият бар Калигула ще стане общинска галерия за съвременно изкуство? Този въпрос често си задават творци и културни оператори, които очакват на възлово място под тепетата да се появи още едно пространство за изкуство, при това алтернативно. Той идва след заявките на администрацията още от лятото на 2014-та, че там ще се случи нещо голямо. Очаквания много, движение в тази посока обаче не се забелязват. Затова и потърсихме зам.-кмета по култура Амелия Гешева, за да проверим докъде е стигнал проектът и дали въобще се прави нещо в посока реализирането му. Той не е в минала давност. Да, проектът стои и пространството ще бъде за култура, отговори ни тя.

По реализирането на галерия за съвременно изкуство на място на бившето нощно заведение се работи. Надявам се това да бъде едно от новите културни пространства, които ще отворят врати много преди 2019-та. Трябва да се реши дали то да бъде към Градска художествена галерия или общината ще приложи друга процедура. Да, проектът стои и пространството ще бъде за култура, каза Амелия Гешева.

Тя предполага, че реализирането на проекта и отварянето на галерията ще се случи до края на тази година. В момента по въпроса се работи, предвидено е да се случи. Това не е въпрос само на строителство, а и на концепция за съдържанието. Нека спрем да правим неща, които нямат гарантирана устойчивост. Надявам се, че това ще бъде един от проектите и от местата, които още тази година ще започнат да се използват, допълни зам.-кметът.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. По повод водната каскада…била незав. проект. А той бил с помещаемост чак до последното стълбище преди да се стъпи но „главната“. В това му състояние може да се подразбере, че има нещо недовършено по една бетонна „рамка“, по която се кичат саксии. Тя се забелязва с мн просто око и буди у човека въпроса „к’во прай там и за к’во е?“.
    Въобще и не смея да коментирам материала стъкло и „арт“ превъплъщението му, щото започвам да усещам задух…

  2. Водната каскада е едно огромно недоразумение, воден цирей на главната улица… Когато и да го премахнат, ще е късно. Според мен може да се съхранява в същия склад, в който пазят рендето

  3. Премахнете нелепата „водна каскада“ от стълбите Каменица. Определено няма желаната от вас гарантирана устойчивост (особено финансова), а е по-скоро един от примерите за бутафорно „оживяване“ на пространството, поредното стъклено „арт“ недоразумение. Ефектът е обратен – „замърсяване“ и претрупване на средата. Нима гледката към хълма ви беше недостатъчна?? И наистина: „Нека спрем да правим неща, които нямат гарантирана устойчивост“ и естетика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина