Актуално

Бюджет като на Бродуей: 2 милиона лева за рок мюзикъл

Лекар пише текста и музиката на парчетата, „Диана Експрес“ ги свирят на живо
Image title
Космическата сума от 2 милиона лева ще глътне премиерният рок мюзикъл на Драматичния театър, чийто режисьор е първият братовчед на главния прокурор Борис Велчев – Борис Панкин. След като постави „Оркестър без име“ на пловдивска сцена, Панкин предложил на новия шеф на Драмата- Кръстьо Кръстев, още една копродукция. Основната част от парите дава Милен Врабевски – абсолютно непознато за театралните среди име. Няма и как да е другояче, тъй като той е лекар по образование и се занимава с клинична медицина. Както сам пише в програмата за спектакъла: „В свободното си време ръководя фондация „Българска памет“, която се бори с демографската криза, реинтегриране на българската диаспора извън граница и съхраняване на културно-историческото наследство. Последното ми „сериозно“ докосване до композирането на музика бяха няколко награди за лично творчество, които получих в периода 9-11 клас“. Всичко започнало с няколко идеи за песни, които Врабевски предложил на легендарната рок група „Диана Експрес“, която той възстановил. Записали двоен албум – първата част с негови парчета, а втората – с техни  хитове. Така постепенно се зародила идеята за рок мюзикъл, докато един ден Врабевски не срещнал Панкин и не разбрал, че той е човекът, който ще сбъдне мечтата му.
14-те песни в  мюзикъла „Площад Синева“ са по музика, текст и аранжимент на Врабевски, а музикантите от „Диана Експрес“ стоят през цялото време на сцената и свирят на живо. За скръб на феновете им, които може би са си въобразявали, че ще чуят незабравимите парчета на любимците от близкото минало, нищо подобно. За утеха те ще чуят единствено класиката „Синева“ на проф. Александър Йосифов и Павел Матев. Доста ще се изпотят обаче ценителите на поезията. Ето част от текстовете на песните:
Тихо в нощта размисли нови
Влизат в съня и ме подготвят
Да разбера теб из основи
За да творя с теб любовта сега.

И днес със теб аз мога да разбера
Че в нас мълви Вселената
Избра ни да покажем със любовта
Величието й сега
Мисля всичко диво в теб да усвоя
Мисля да проникна в мислите, в съня
Мисля на сърцето ти да не изменя
Искам наш’та приказка със тебе да творя…

Добре че Врабевски не е писал сам диалозите, а е повикал на помощ Тома Марков и Панкин, коментираха запознати с живота зад кулисите. Действието на мюзикъла се развива в наши дни, на неголям площад с името „Синева“, на който има малко денонощно бистро и фонтан. На него се срещат какви ли не чешити, след които многоликия Градоначалник, в чиято роля влиза Мариан Бачев. Няма мюзикъл на Панкин, в който актьорът от „Шоуто на Слави“ да не играе главна роля. Остават 12 часа до голямото събитие, с което всички живеят: местно рок трио е спечелило първо място в рейтингово музикално риалити шоу и им предстои самостоятелен концерт, който ще се предава на живо по Мултивизия във всички държави.
Сценографията е толкова буквална, че не виджаме къде е фентъзито, чудеха се театрали, гледали предварителните репетиции. Очевидно е обаче, че не са жалени пари за костюми, осветление и озвучение. За да гарантира перфектен звук, самият Врабевски е осигурил чисто нова техника – 9000 W уредба, мишпултове, монитори, оувърхенд микрофони. Големият плюс е, че всичко това остава след това за театъра.
„Мисля, че се докоснахме до стандартите на West End и Broadway със собствени сили и възможности и сме щастливи от този факт“, без скромност заявява Врабевски.
Премиерните представления са в сряда, четвъртък и петък.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина