Актуално

Александър Секулов с Орфеев венец за изключителни постижение в поезията

Българската поезия е изкуството, с което нашият народ ще остане някъде във времето, когато тази земя няма да я има, каза творецът от сцената на Античния театър

Наградиха Иво Рафаилов за художествено оформление на книга, а Йордан Велчев спечели приза на читателите

Александър Секулов бе отличен с Орфеев венец за изключителни постижения в поезията на церемонията по откриването на Пловдив чете тази вечер в Античния театър, съобщава КАПАНА.БГ. Творецът получи красивата пластика на Жорж Трак заедно с парична награда от 5 хиляди лева. Отличието нареди Секулов до имена като Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов, Стефан Цанев, Иван Теофилов и други носители на Венеца. Смирение пред имената им. Смирение пред поезията, каза от древната сцена след награждаването Секулов.

Смисълът на най-големите думи като родина, саможертва, народ, роден край, е измислен и утвърден в нашето съзнание от българската поезия. Тя е изкуството, с което българският народ ще остане някъде във времето, когато тази земя няма да я има, допълни развълнувано поетът в краткото си слово и се оттегли зад кулисите, като благодари на публиката.

Другата голяма награда на вечерта-Златна четка за най-добро художествено оформление на книга, спечели Иво Рафаилов. Наградата на читателите пък поднесе лично организаторката на фестивала Пловдив чете на автора на „Балканския човек” Йордан Велчев.

Това е голяма изненада за мен. Трябваше да сляза от мраморната си седалка, на която е изписано моето име преди 2 хиляди години, каза Велчев. И припомни пред гостите на церемонията, че мастилото на поета е по-ценно от кръвта на воините.

Няма по-вълшебни хора от четящите. Трепери ми сърцето, като гледам незапълнените трибуни. Четири хиляди души трябва да има тук, обърна се към публиката издателката Божана Апостолова. За жалост, за пореден път, кметът не дойде да ви уважи. Както е тръгнало, ще работим само със заместници. Както каза един писател- чувствам се като вицеписател. Веднъж казах: Айде бе, инженер ще води културата. Но ето, че зам.-кметът по културата Александър Държиков е най-отговорният до момента, допълни в типичния си стил Божана Апостолова.

След официалната част от церемонията по откриването на Пловдив чете, щафетата поеха музикантите от супер групата Фондацията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина