Актуално

600 театрали превземат Пловдив

21 супер спектакъла на Сцена на кръстопът
Image title
600 театрали ще превърнат отново Пловдив в столица на Мелпомена след броени дни. Артисти, режисьори, технически екипи ще превземат града на тепетата на 10 септември, когато стартира националният фестивал „Сцена на кръстопът”. Въпреки кризата, и тази година афишът е пълен. Общо 21 спектакъла ще се играят на голямата и малката сцена в Драмата, предвидена е и съпътстваща програма. Беше трудно, но се справихме. Благодарение на Министерството на културата, община Пловдив и спонсорите ни- Роза Импекс, Рефан, Ондулин, КЦМ. Но без Image title
публиката, всичко е въздух. Тя е най-важна. Чакаме я в салона, тъй като без нея нашето дело няма да има успех, каза бащата на феста Стефан Данаилов. Ламбо лично обяви програмата и гордо отбеляза,Ламбо пи кафе в двора на театъра, преди да разкрие детайлите около афиша
Ламбо пи кафе в двора на театъра, преди да разкрие детайлите около афиша
че театралният маратон включва две мегапродукции на Народния театър. Имахме проблем с „Полет над кукувиче гнездо”, тъй като сценографията е много сложна, но преценихме, че ще се справим. Не случайно има един празен ден в програмата- в него екипът на Народния театър ще строи декора за „Полет над кукувиче гнездо”, обяви Данаилов. Мегаспектакълът напуска за първи път Народния театър, специално за 15-тото издание на фестивала. Пловдивските ценители ще гледат две представления, с които ще се закрие форумът – на 20 и 21 септември. Откриването ще е със спектакъла на Младежкия театър „Кола Брьонон“ с участието на Малин Кръстев, Николай Урумов, Стефан Мавродиев, Силвия Лулчева.Младежкият идва и с още едно заглавие – „Фрида“, в който ще видим неповторимата Койна Русева, пак Малин Кръстев, Станка Калчева и др.
На 15-тото издание на фестивала среща си дават майсторите и младите театрали. Много дебюти и премиери очакват феновете, а на сцената ще видими най-големите звезди на българския театър. Близо 160 хиляди лева е бюджетът на „Сцена на кръстопът”. Между 10 и 20 лева ще се продават билетите за представленията.
По традиция в първия ден след старта на форума премиера прави театърът домакин. Пловдивската трупа ще представи „Когато гръм удари“ в режисьорската версия на Стойко Мурджев. Театър „Сфумато“ участва със „Зимна приказка“ на Маргарита Младенова, а театър „София“ – с „Преди и след“ на Иван Добчев. „Демонът от Скопие“ е заглавието, което ще покаже Малък градски театър „Зад канала“. В него щи видим Филип Аврамов, Ирини Жамбонас, Владо Пенев, Илка Зафирова.
Спектакълът на Армията – „Както ви харесва“ на Шекспир, ще бъде посветен на 60-ия юбилей на генералния спонсор на фестивала Димитър Георгиев. В продължение на 15 години, от първото издание на форума, бизнесменът подпомага финансово феста. Режисьорката Лилия Абаджиева е направила филм за големия Крикор Азарян, който премиерно ще бъде показан на фестивала. „Кралицата майка“ на театър „199“ е режисирана от актьора Валентин Ганев и определено си струва да се види, още повече, че двете роли са поверени на Владимир Пенев и Невена Мандаджиева. Плеяда звезди ще вземе участие в другия спектакъл на Народния – „Вълните“ – Юлиян Вергов, Снежина Петрова, Рени Врангова, Мария Каварджикова, Ивайло Герасков. На сцената ще излязат и гости театрали от Украйна.
За жалост много от традиционните участници във фестивала ги няма. Оказа се, че реформата в театъра не дава добър творчески резултат, отбеляза Стефан Данаилов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина