Актуално

6 картини за 6 минути бяха откупени в изложбата в подкрепа на театъра

Общо 12 платна отидоха в частни колекции за първата вечер от вернисажа в U P.A.R.K.

Обединихме се, защото изгоря храм. Но нека не сме единни само в бедствията, апелира режисьорът Пламен Панев


Image title
6 картини за по-малко от 6 минути бяха откупени от ценители и колекционери още преди официалното откриване на изложбата „20 художника за пловдивския театър” в галерия U P.A.R.K. . Благотворителният вернисаж в подкрепа на Драмата регистрира общо 12 продажби още в първата си вечер. Работа на Атанас Хранов, платна на Кольо Карамфилов, Станимир Видев, Вежди Рашидов, Иван Тотев, Лили Кючукова и др. заминаха за частни колекции на известни меценати, които дойдоха с идеята да подкрепят каузата за възстановяване на големия салон в театъра и да прибавят още един бисер в личните си арт депа. Десетки пловдивчани се извървяха край картините на творците и подкрепиха мисията с присъствието си. Всички сме с театъра, готови сме да помагаме дори с работна ръка, обявиха младежи, дошли да заявят позиция и съпричастност към театралите.

Image title
В галерията бе по-голямата част от трупата на Драмата, воглаве с директора Кръстю Кръстев. Там бяха и повечето от художниците, дали абсолютно безвъзмездно свои творби за каузата. Домакините от  U P.A.R.K. пък се потрудиха здраво като доброволци, за да осъществят връзката между художници и хора с пари.

Театралите в U P.A.R.K.
Театралите в U P.A.R.K.
Идеята се зароди около бара в галерията. Изложбата бе сглобена за много кратко време. Със сигурност много хора са обидени, че са забравени. Тук искам да спомена за реакцията на Русалия Кирова, която научи за нашата акция и донесе работа на Ди Киро, за което й благодарим. Това е един страхотен жест, с който Бате Митьо е около нас и той удря една ръка на това начинание. Това, което правим ,е един абсолютно приятелски жест към театъра, който е капка в морето на проблема. Това е чиста благотворителност, в която от всяка една творба парите отиват директно в театъра, без проценти към автора и галерията, обясни домакинът и основен двигател на случката Кольо Карамфилов.

Кольо Карамфилов и Атанас Хранов
Кольо Карамфилов и Атанас Хранов
Жестът е толкова простичък, и в същото време толкова истински. Няма дума, която да е толкова истинска, колкото Благодаря. Благодаря ви приятели, развълнуван бе Кръстю Кръстев. Могат да се кажат много приказки за обединението, за съпричастността, за великите идеи на изкуството, които съединяват хората, но аз мисля, че нещата са по-прости. А именно- ние сме от една порода. Благодаря ви за това. Надявам се, че покрай вас това ще стане общо дело, защото най-важна е каузата. Това, че в Пловдив може да има кауза за култура, допълни директорът на театъра.

Русалия Кирова се включи в инициативата с картина на Ди Киро
Русалия Кирова се включи в инициативата с картина на Ди Киро
Аз съм изживял два пожара в театри. Видях как хора плачеха, отивайки на работа. Не защото им е изгоряло работното място, а защото е изгорял храм. Само като изгори храм, се плаче. Достоевски казва „Славянството се обединява само при огромни бедствия”. Може и така да е, но да не чакаме само бедствия да ни обединяват. Ние трябва да бъдем заедно. Аз участвам с една картина тази вечер не като художник, а като човек, свързан с театъра. И очаквам да бъдем заедно- художници, театрали, писатели, журналисти, архитекти, музиканти, целия Пловдив, каза режисьорът Пламен Панев.
Ние направихме първата крачка. Това е един морален жест. Втората крачка е на хората, които могат да купят картините ни. Молбата ми към колекционерите и ценителите е да направят своята крачка, призова Иван Шишков- Шишо. Държавата също да я направи, допълни го Станимир Видев. Кръстю Кръстев: Благодаря ви, приятели!
Кръстю Кръстев: Благодаря ви, приятели!
Image title
Акварелите на Вежди Рашидов
Акварелите на Вежди Рашидов
Image title
Image title
Кръстю Кръстев и Иван Шишков
Кръстю Кръстев и Иван Шишков
Image title
Image title
Image title
Произведението, което дарих тази вечер е свързано с рисуването и писането, също като театъра. Казва се Инструмент за спряло време, каквото е театъра. Свързано е и драматурга на Драмата Сашо Секулов. Това е красива пластика, в която има литература, каза Наско Хранов за творбата си, която бе една от бързо купените.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина