КултураНовиниСъдТемида

140 години Окръжен съд – Пловдив

По този повод откриха барелеф на Димитър Пешев в Съдебната палата

Барелеф на Димитър Пешев /1894 – 1973/ бе открит днес в Съдебната палата в Пловдив.  Великият българин, юрист, политик, е работил като съдия в Окръжен съд – Пловдив, преди да замине за София, където през 1943 г. като подпредседател на XXV Обикновено Народно събрание заедно с 42-ма народни представители с писмо до министър-председателя Богдан Филов  се обявява против депортацията на близо 50 000 евреи.

Госпожа Антония Роглева – изпълняващ функцията председател на Окръжен съд – Пловдив, приветства официалните гости на тържеството. Тя разказа, че идеята за създаването на барелефа на Димитър Пешев се е зародила сред съдии и служители на Окръжен съд – Пловдив по повод отбелязването на 140-годишнината от създаването му, което се случва през 1879 г. – въз основа на приетия Органически устав като основен закон на Източна Румелия. Съдия Роглева благодари на Организацията на евреите „Шалом“, с чиято помощ и благородно спомоществователство бе реализирана идеята за барелефа.

Д-р Максим Бенвенисти – председател на фондация „Цедака – Шалом“ и член на Изпълнителното бюро на Организацията на евреите в България „Шалом“, и инж. Светозар Калев – председател на  Организацията на евреите „Шалом“ в Пловдив, говориха за делото на Димитър Пешев и за това, че в Пловдив ще има място, където да бъде отдавана почит към паметта му. Г-н Калев представи и автора на барелефа скулптора Атанас Карадечев, чието дело е и Паметникът на благодарността в Пловдив.

На тържеството в Съдебната палата освен множество официални гости присъства и г-жа Кичка Пешева – племенница на Димитър Пешев, която разказа спомени за своя чичо.

Откриването на барелефа на Димитър Пешев е първото от поредицата събития, с които Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив  отбелязват 140 години от създаването си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина