КултураНовини

Фото изложба „Преоткриване на наследства“ дава нов поглед към традиции, които поддържаме и днес

Експозицията в Етнографския музей е част от откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата, организирано в партньорство с Фондация „Пловдив 2019“

Европейската година на културното наследство под наслов „Където миналото среща бъдещето“ – 2018, приканва към опознаване на наследствата и тяхното споделяне, съпреживяване и предаване на следващи поколения.

Фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ предлага нов поглед към традиции, които поддържаме днес, към празници, които пресъздаваме, към културни пейзажи, които съхраняваме. Фотографиите улавят мигове на радост, израз на скрита емоция, празнично ликуване… Опознаваме празника през погледа на участниците, съпреживяваме настроението на момента, улавяме движението в кадъра.

Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.

Изложбата предизвиква към откривателство – да опознаем културните наследства, част от начина ни на живот, да ги видим по нов начин, за да ги съпреживеем и почувстваме със сетивата си.

Фотографската експозиция е съвместна проява на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София с любезното съдействие на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Събитието е част от откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата, организирано в партньорство с Фондация „Пловдив 2019“.

Откриване: 11 януари 2019 г., 18.00 ч., РЕМ – Пловдив, ул. „Д-р Ст. Чомаков“ 2

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина