КултураНовини

Фестивалът „Театър-Игра-Живот“ за деца и ученици за втори път в Тракия

Ученическият фестивал на театралното изкуство „Театър-Игра-Живот“ ще се проведе от 18 до 20 април в Средно училище „Свети Седмочисленици” в ж.р. Тракия. Проектът се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съгласно Наредбата за реда и условията за финансиране на  инициативи в сферата на културата, по компонент 3 „Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града за 2019 година.

Партньори в това начинание отново ще бъдат и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Педагогически факултет, специалност “Актьорско майсторство”, Регионално управление на образованието – Пловдив, Драматичен театър- Пловдив и Район Тракия – Община Пловдив.

Чрез реализиране на ученически фестивал на театралното изкуство „Театър-Игра-Живот“ СУ „Свети Седмочисленици”, гр. Пловдив представя своите виждания за европейско развитие на училището и за изграждане на личности. Идеята е, подготовката на младите хора да осигурява пълноценен живот в непрекъснато усложняващата се система на обществени отношения, международна комуникация, пазарна конкуренция, да създава културни, възпитателни и образователни модели за най-важната сфера на духовна дейност, за социализиране и интегриране в обществото, за пълноценно развитие на човека.

Театърът е не само източник на удоволствие и вдъхновение. Tой умее да сближава най-разнообразните култури и народи, съществуващи по света. В същото време, той е и нещо много повече от това, защото може и да образова. Театърът трябва да продължава да представя великите въпроси на своята епоха и да насърчава разбирателството и духа на откритостта. Конкурсният характер на фестивала ще мотивира нарастващата жажда на децата за себеизява и самоусъвършенстване. Ще предостави възможност за съизмерване с другите, откриване на собствената самоценност и начертаване на нови пътища за творческа реализация.

Официалното откриване е на 18 април, четвъртък, в 10 часа в залата на училището, което разполага със собствена сцена. Фестивалът ще бъде открит от заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и кметът на район Тракия – Костадин Димитров.

В първото издание през 2018 г. участваха театрални състави от повече от 40 учебни заведения от Пловдив и областта, които представиха 43 постановки на български и чуждестранни автори. Съгласно регламента, участниците се явяват в ученическия фестивал за театрално изкуство „Театър-Игра-Живот“ в три възрастови групи: детски градини, I – IV клас, V – XII клас.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина