КултураНовини

Усещане за жена в новата изложба на единствената в Пловдив 24-часова действаща галерия

Картините на знаменития Тодор Дрянков показват в Града под тепетата в SPS галерия

„Не мога да усетя мъжа, някак си не го разбирам“, казва приживе Тодор Дрянков (1944-2014). В картините на художника, подредени в SPS, единствената в Пловдив 24-часова действаща галерия, представителите на силния пол са само част от композицията. „С жените е друго нещо – винаги ги усещам, разбирам ги“, споделял авторът. Затова има толкова много красиви портрети на дами в неговото творчество. „Да сложиш име на една картина е все едно да поднесеш сдъвкана храна“, смята Тодор Дрянков. Той изписва само породен номер в ъгъла на платната си. Създал е едно огромно богатство – над 3 хиляди картини, посочиха по време на откриването снощи на самостоятелната изложба на знаменития пловдивски художник, организаторите от SPS галерия.

Рисувал е всеки ден по 8-9 часа. За него това е било не просто начин на изразяване, а начин на съществуване. Златю Бояджиев харесва творбите на 16-годишния Тодор и го кани да му дава уроци. Това е изиграло огромна роля при изграждането на творческия почерк на Дрянков. Художникът попада и под влиянието на проф. Александър Поплилов, докато учи в Националната художествена академия, София. Тодор Дрянков е творил в столицата, но рисува родния си Пловдив в много картини. Първите му самостоятелни изложби в чужбина са през 1998 г. в Лондон, Уелс и Северен Уелс. На следващата година прави още една успешна самостоятелна изложба в Лондон, а след това в Лион, Франция. Всичките му картини при откриването на експозиция в аулата на Софийския университет са изкупени веднага и се налага да зареди изложбата втори път. Много от творбите му се намират в частни колекции в България, Великобритания, Белгия, Франция, САЩ, Мексико, Русия и др. Ценители на живописта нареждат името на Тодор Дрянков сред знаковите пловдивски творци като Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Димитър Киров.

Едни от първите, които разгледаха подредените в денонощната галерия SPS картини на Тодор Дрянков, бяха заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив Георги Титюков, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, Розин Ангелов – заместник-председател на Съвета на директорите на „КЦМ 2000“ АД и др. Експозицията може да бъде видяна до септември.

Иван Гушков и Стайко Тодоров, съсобственици на комплекс SPS, използваха поводът да поканят присъстващите и в новия ресторант на хотела. Кръстили са го „Emotion“. След насладата за очите от картините на знаменития пловдивски творец, те почерпиха с наслади за небцето. Козе сирене с поширани смокини, ядки, мед и билки, глазиран пъдпъдък с ябълки, бекон, ром и мащерка, суров чийзкейк с манго, впечатлиха приятно гостите. Иван Гушков и Стайко Тодоров буквално свалили от самолета шеф Гурко Чакъров, за да не ходи в Англия, а да радва ценителите под тепетата. В Англия и Кипър шеф-готвачът развива и обогатява кулинарните си умения, в Албиона той е част от екипа на заведение, станало номер 1 в туристическия сайт TripAdvisor.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина