КултураНовини

С изложба „Многото лица на дракона” Класна стая „Конфуций“ в ПУ отбелязва 4 години от създаването си

Второто събитие на честването е лекция на преподавател по китайски език в Белградския университет

С изложба Класна стая „Конфуций” към Пловдивския университет отбелязва четвъртата годишнина от създаването си.

Изложбата „Многото лица на дракона”, която ще бъде отворена за посещение от 15.01 – 22.01 в галерия PLOVEDIV (Капана, ул. „Куртевич” №3), представя етническото многообразие на Китай. Запечатани на лента усмивки, пъстри костюми и украшения разказват за 56 народа на Поднебесната. Сред експонатите ще могат да се видят реплики на национални костюми и украшения на някои от етносите, фолклорни кукли, снимки, информационни табла, разказващи за традициите им.

Изложбата е вдъхновена от идеята да се покаже непознатото лице на Китай – хората извън стереотипа за динамично икономическо развитие и технологичен напредък. Посетителите ще научат любопитни факти за живота далеч от мегаполисите, там, където малките народи на Китай все още пазят вековни знания за изкуството на дрехите от рибни люспи и ходенето по ножове, живеят в юрти и бамбукови колиби и спестяват цял живот, за да изработят тридесеткилограмови сребърни украшения за дъщерите си.

Изложбата ще бъде открита на 15.01.2020 г. от 18.00 ч. с кураторска обиколка. Организаторите канят всички любители на китайската култура да отпразнуват заедно рождения ден на Класната стая на по чаша вино и разкази из живота на малките етноси на Китай.

На 16.01.2020 г. гост на Класна стая „Конфуций” ще бъде ас. Йелена Гледич, преподавател по китайски език в Белградския университет. От 16.30 ч в Заседателна зала на Пловдивския университет (Ректорат, ул. „Цар Асен”24) ас. Гледич ще изнесе открита лекция на тема „Teaching Chinese for the 21st century: Agile, Digital, Applied“ (Преподаването на китайски език в XXI век – гъвкаво, дигитално и приложимо.).

Работен език на срещата ще бъде английски. Лекцията изследва предизвикателствата, които 21 век поставя пред преподаването на чужди езици, и представя най-съвременните методи за преподаване на китайски в дигиталната ера. Акцентът на лекцията се поставя върху  преподаването на китайски език, но тя представя тенденции, валидни за преподаването на чужди езици като цяло.

Посещението на Йелена Гледич е част от събитията, с които Класната стая отбелязва четвъртата годишнина от създаването си. Една от основните насоки, в които работи Класната стая, е изграждането на мрежа от студенти – бъдещи преподаватели по китайски език и повишаване на квалификацията им чрез различни формати – лекции, майсторски класове и станалия вече традиционен семинар „Аспекти в преподаването на китайски език, литература и култура”. Гостуването на Йелена Гледич ще бъде един от тазгодишните акценти на Класната стая в тази насока.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина