КултураНовини

Седем кандидати за едно място в „Компютърни системи и технологии“ на Техническия университет

Кандидат-студентската кампания в Техническия университет – филиал Пловдив премина много добре и сме приятно изненадани от засиления интерес на випуск 2019 към инженерни специалности – това каза директорът на висшето учебно заведение проф. д-р Въльо Николов. Причините за нарастващия интерес към инженерните науки, според него, са  в сигурната професионална реализация след завършване на висшето образование, удовлетвореността от работата и възможностите за по-висок жизнен стандарт. Възраждането на индустрията в региона повиши търсенето на качествени инженери, коментира проф. Николов.

До 19 юли ще продължи записването на студенти за второто класиране в Техническия университет – филиал Пловдив. То е за всички 19 специалности във висшето учебно заведение. Второто класиране дава възможност на новите студенти да бъдат приети в по-желана от тях специалност. То важи както за кандидат-студенти, които не са били приети или не са участвали в класирания, така и за тези, които вече са подали документите си и имат позиция от първото класиране, но при свободни места могат да отидат в по-предпочитана от тях инженерна специалност. „Второто класиране при нас в Техническия университет е окончателно. На тази възраст е нормално кандидат-студентите да се колебаят в избора си на специалност и се случва да го променят, така че дори след второ класиране се освобождават места в специалности с висок бал. При заемането на свободните места печели този, който по-рано подаде документите си.“ – каза доц. д-р Никола Шакем – заместник директор на Техническия университет – филиал Пловдив.

Най-търсените специалности

Традиционно най-търсената специалност е „Компютърни системи и технологии“. За нея седем кандидати се състезаваха за едно място. Кандидат-студентската кампания  през тази година показва, че има силен интерес към специалността „Дизайн и печатни комуникации“, която е сравнително нова за вуза. По традиция има интерес към машиностроителните специалности, електроинженерството, роботиката. Преподавателите от Техническия университет отбелязват и още една положителна тенденция – често се записват да учат кандидат-студенти, чиито родители са инженери и това е  ценно, защото приемствеността в професията носи предимства.

Колко струва да уча

Това е един от въпросите, които по-често задават родителите на кандидат-студенти. Докато бъдещите инженери се вълнуват дали бъдещата им работа няма да бъде твърде тежка и дали ще си цапат ръцете с машинно масло. „Времето на „изцапаните ръце“ на инженерите в индустрията е отминало. Трудът на инженера днес е свързан с познания и ноу-хау.“ – коментира доц. Шакев.

Цената на обучението в Техническия университет – филиал Пловдив е поносима за всяко средно българско семейство, казва Милен Георгиев – четвъртокурсник в специалността „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет -илиал Пловдив. Той е завършил природо-математическа гимназия в Димитровград, откъдето е и семейството му. „Избрах своята специалност по съвет на моята леля, но и защото майка ми е инженер, така че и аз исках да имам инженерно образование.“ – казва той. Милен Георгиев смята, че може да си позволи да запише и завърши успоредно още една специалност в Техническия университет – филиал Пловдив. Защо именно тук? Семейните сметки са му показали, че може да си го позволи, а и защото се е уверил лично, че Техническият университет има слава на ВУЗ, който е запазил качествено обучение. Най-вероятно втората му специалност ще бъде „Електроника“ или „Електротехника“, защото отличният студент той е и двукратен призьор в национални олимпиади но теоретична електротехника.

Един студент пресмята

Всеки ден Милен Георгиев тръгва от общежитието на своя велосипед и го паркира безплатно на специално място в двора на вуза. На обяд се храни в стола с купон за 2,50 лева. Мои състуденти ползват карта за градски транспорт, която е 18 лева на месец, но аз предпочитам да се раздвижвам, казва той. Месечните му разходи включват 70 лева за общежитието, като в цената влиза безплатен интернет, както и разходи по отопление и поддръжка на бельото в стаята му. За храна той заделя по-често 10 лева, но понякога и 15 лева на ден. Таксата за обучение е 700 лева за една учебна година. Това са ми разходите, но аз имам и приходи – доволен е младият инженер. Всеки месец като отличник той получава 110 лева стипендия. Всъщност стипендия от 90 лева месечно получават и всички студенти, които имат успех много добър 4,5. А има и специални социални стипендии да студенти, чиито родители са с по-ниски доходи. Освен това Милен Георгиев има право и на специална стипендия за изключителни постижения, която е …..  Подобна стипендия се дава на малцината най-изявени студенти от Техническия университет – филиал Пловдив, които показват върхови постижения на национални студентски олимпиади. Моите приходи студентски приходи ми дават самочувствие, че така помагам на семейството си, заключи Милен Георгиев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина