КултураНовини

Световноизвестният американски фотограф Роджър Балън представя ретроспективна изложба

Един от най-значимите фотографи на 21 век американецът Роджър Балън пристига за първи път в България, за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи” в Градска художествена галерия – Пловдив на 14 ноември от 18:30 часа. Изложбата ще продължи до 5 декември 2018 г.

Над 120 черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 година в Южна Африка, ще бъдат показани на двата етажа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Творбите са визуален коментар на някои от най-разпространените архетипни състояния на човешката психика и ни водят от тъмнината към светлината, от абсурда към иронията, от отчаянието към освобождаването.

„Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това, има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност”, казва артистът.

Балън е сърежисьор и арт директор на видеоклипа „I Fink U Freeky“, който бележи началото на съвместната му работа с групата Die Antwoord. С характерната си естетика и провокативност  артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем.

Изображенията му съдържат съвкупност от хора, животни, рисунки, инсталации, които изграждат свят на границата между реалността и фикцията.

Роджър Балън ще изнесе лекция в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф 16, Тютюневия град) на 14 ноември от 20:30 часа.

Изложбата е част от Културния календар на община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина