КултураНовини

Сал от отпадъци ще се превърне в плаваща сцена по река Марица през 2019

Артист от Чехия превръща в музика звуците от пловдивските павета, френски авангардист прави концерт с предмети от бита

Идея за сал от ненужни вещи от града и поречието на река Марица ще реализира артистът Сердж Екър от Люксембург през 2019, като част от програмата на  Пловдив – Европейска столица на културата. Заедно със свои колеги от Чехия и Франция той ще участва в поредната творческа среща с артисти от резидентната програма на фондацията ADATA AiR.

Събитието ще се състои на 10 октомври /сряда/ в СКЛАД, ул.“ Екзарх Йосиф“ 16 от 17.00 часа и ще започне с творческа работилница, организирана от чешката артистка Адела Прочазкова. С помощта на инструменти от бита тя ще извлече звуци от павираната улица пред сградата и заедно с участниците в работилницата ще пресъздаде шума от стъпките по каменните павета в ноти, за да бъде чута музиката на града, която самите пловдивчани създават.

Същата вечер Сердж Екър ще подложи на дискусия с жителите на града идеята си за сал по река Марица. Сердж иска да осъществи своя изследователски проект като направи плаваща сцена от отпадъчни материали за Пловдив – Европейска столица на културата. Люксембургският артист ще представи и изложба от кадрите, които е заснел по време на двуседмичния си престой в Пловдив.

Десетата поред творческа среща ще завърши с концерт на френския акустичен авангардист Антез и активното участие на публиката. Антез ще създава музика като използва подръчни средства и необичайни предмети. Специфичното за неговите концерти е използването на резонанса на помещенията, в които създава музика и формирането на последващи звукови картини смесени с движенията на тялото.

ADATA AiR е резидентна програма, която предоставя възможност за творчески престой в гр. Пловдив в контекста на Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина