КултураНовини

Премиери на две книги за Града на тепетата в първите дни на Пловдив чете

Издателство „Летера“  представя двете важни издания „Пловдивска хроника“ от Никола Алваджиев и албума „Пловдив – древен и жив“ на изкуствоведът Красимир Линков и историкът Александър Пижев

Издателство „Летера“ има удоволствието да ви покани на литературните събития, които организира по време на фестивала „Пловдив чете 2019“.

На 11.06.2019 г. от 18:00 ч. в Културен център „Тракарт“ ще бъде представено най-новото актуализирано издание на книгата „Пловдивска хроника“ от Никола Алваджиев, обогатено с архивни снимки и разказ от сина на автора – журналиста Станко Стоянов.

Пловдивчани ще имат възможност още веднъж да се докоснат до хрониката на този древен град, до пъстрия и космополитен Пловдив от началото на ХХ век чрез емоционалния и атрактивен прочит на литературоведа доц. д-р Владимир Янев и обичания пловдивски актьор Стефан Попов.

Кадри от живота на Никола Алваджиев и семейството му, както и от градския живот ще бъдат показани мултимедийно.

Анотация за книгата

В своята знаменита книга пловдивският летописец Никола Алваджиев сладкодумно разказва как е изглеждала днешната Европейска столица на културата в началото на миналия век, как е протичал градският живот по онова време. Вече четири десетилетия след първото и издание, читатели, журналисти и литературоведи продължават да сочат Пловдивска хроника на Алваджиев като най-популярната книга в съвременната пловдивска летописна школа.

Голямата особеност (и голямата хубост) на тази книга е, че без да е хроника, летопис, роман или научен труд, тя обединява хрониката с летописа, романа с научния труд, есето с мемоара, за да се получи една рядко пълнокръвна, интересна, богата с нюанси книга за Пловдив от началото на ХХ век. Ние имаме много описания, истории, въобще книги, посветени на села и градове, но може спокойно да се каже, че даже в най-добрите между тях възкресяването на един град не е осъществено с такава сила на внушението, в такива детайли и пълнота на изображението, както е извършено това в книгата на Алваджиев за Пловдив. Излишно е да казвам, че съдбата на тази творба е напълно заслужена, искам да кажа успехът и. Тя се чете като роман, а е точна като алгебра.

Николай Хайтов

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски автори и важни за града издания“.

Премиера на албум „Пловдив – древен и жив“

Втората премиера на издателство „Летера“ ще се състои на 13.06.2019 г. от 18 ч. в Културен център „Тракарт“, когато ще бъде представен албум „Пловдив – древен и жив“, отличен с „Награда Пловдив“ за 2018 г. в раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“.

За създаването на албума и тематичното му богатство ще разкажат двама от авторите – изкуствоведът Красимир Линков и историкът Александър Пижев. Ще бъдат излъчени атрактивни фотоси от албума, дело на известни пловдивски фотографи.

Анотация за книгата

Албум „Пловдив – древен и жив“ представя в текст и 290 фотографии най-забележителните артефакти на хилядолетния ни град. Албумът съдържа седем раздела, в които са включени както най-емблематичните забележителности на Пловдив, така и откритите през последните години археологически находки. Интерес сред тях представляват античните мозайки от Голямата епископска базилика на Филипопополис и Малката базилика с баптистерий. Включени са впечатляващи фотографии, представящи великолепието на възрожденските къщи, между които наскоро реставрираната къща на Георги Клианти, възрожденските църкви и ансамбли в Стария град. За първи път в албум се представят архитектурният комплекс Джумаята, Главната улица с нейните забележителни архитектурни образци, Царсимеоновата градина, обновеният квартал на творческите индустрии Капана и пр.

Отделено е място и за културното многообразие на града, неговите най-важни културни институции и проектите на Фондация Пловдив 2019.

Автори на текста са историкът Александър Пижев и изкуствоведът Красимир Линков и специалистите от Регионален исторически музей – Пловдив, археолозите Жени Такова, Мина Боспачиева и художник-реставраторът Елена Кантарева-Дечева, които са ръководители и проучватели на някои от обектите.

В изданието участват със свои снимки 23-ма изявени пловдивски фотографи – Соня Станкова, Чавдар Найденов, Ивилин Кюркчийски, Любен Баков, Никола Лаутлиев, Мариана Камбурова и други.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина