КултураНовини

Премиера на новата книга на проф. Боян Биолчев „Преселението“ във ВУСИ

Романът се основава на автентични истории и човешки съдби на преселници от времето на Междусъюзническата война

Висшето училище по сигурност и икономика събра представители на интелектуалния елит на Пловдив при представянето на „Преселението“ – новата книга на проф. Боян Биолчев. Премиерата на романа в препълнената Голяма заседателна зала на ВУСИ започна с приветствие на ректора на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов, който поздрави автора за изключително завладяващата история, основаваща се на автентични разкази на преселници от времето на Междусъюзническата война (1913 г.).

„Успели сте да разкажете по един неподправен начин покъртителни събития и сте пресъздали колективния образ на страданието на хората през онези трагични години. Дълбоко съм убеден, че романът ще достигне до душите и сърцата на читателите и те ще оценят достойнствата му“, каза проф. Манолов.

Представянето на книгата пред отбраната аудитория във ВУСИ направи проф. д.ф.н. Клео Протохристова, която е преподавател в Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание във Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя подчерта, че сюжетът на „Преселението“ е исторически, а книгата е писана от проф. Биолчев с години.

До съставянето й се стига след като авторът прочита всичко, което е посветено на онзи исторически период на насилие и геноцид от Междусъюзническата война (1913 г.). Турската армия настъпва в нашите земи, а българско семейство бяга с двамата си сина, дъщеря си и новородената си внучка. Едва шестгодишно, едно от момчетата спасява брат си от изнасилване от турски войник, като го застрелва с пушка. „По този начин детето вече против своята воля се превръща в старец, който трябва по някакъв начин да продължи да живее“, каза проф. Протохристова. Тя допълни, че в книгата съдбата на това семейство е допълнена от историите на други две преселения, а изключително болезнената тема е представена от автора професионално и безпристрастно.

Проф. Биолчев подчерта, че в продължение на дълги години е имал възможността да контактува с преселници, които като деца са бягали от войната по времето на описаните събития. През лятото авторът е отсядал в Царево, където е записвал автентичните разкази на тези вече остарели мъже, в чийто очи и гласове се усещала огромна мъка. На основата на тези свидетелства проф. Биолчев пише романа и макар, че героите и имената на местата, които описва са измислени, преживяванията и чувствата са истински. „През цялото време си налагах желязна дисциплина, за да не залитам в крайности. Водех се от думите на баба ми, която казваше, че „няма лоши народи, има лоши хора“, които въплътих в книгата“, заяви проф. Биолчев. Той допълни, че е трябвало да минат десетилетия, преди да започне да пише романа, защото е трябвало да натрупа житейска мъдрост, тъга и всеопрощение, които да го предпазят от едностранното описване на събитията.

Представянето на „Преселението“ във Висшето училище по сигурност и икономика се превърна във вълнуваща и затрогваща среща с проф. Боян Биолчев, а емоциите и въпросите бушуваха в съзнанието на присъстващите дълго след края на презентацията на романа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина