КултураНовини

Пловдив ще отбележи 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

Ясна е празничната програма за Богоявление

В Пловдив, 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде чествана на 6 януари 2019 г., неделя, от 13.30 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.

В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе Димитър Минев – директор на Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив, водещ ще бъде актьорът Петър Тосков.

В церемонията ще участват народни представители, кметът на Община Пловдив, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, общественият посредник на Община Пловдив, областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, на Българската православна църква, политически и обществени организации, граждани и медии.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата на 6-ти януари 2019 г. в  12:30 часа.

Православните християни, които желаят да участват при изваждането на Богоявленския кръст от водите на река Марица, трябва да заявят своето участие в катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив най-късно до 5-ти януари 2019 г. (събота), като запишат трите си имена и телефонен номер за връзка.

На 6-ти януари /неделя/ – Богоявление в катедралния храм „Успение Богородично” от 09:00 часа започва Архиерейска света Литургия.

От 12:00 часа е освещаването на войнските знамена.

От 12:30 до 13:00 часа – Велик водосвет на р. Марица  (срещу Водна палата).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина