КултураНовини

Огнена „Кармен” и поетични „Акварели” с премиера в Балетна вечер

Два едноактни балета в една вечер ще представи Опера Пловдив премиерно на 15 март. „Кармен” по музика на Бизе-Шчедрин с хореографията на Алберто Алонсо и „Акварели” на хореографа Анна Донева, вдъхновен от музиката на Брамс, Пахелбел, Рубинщайн, Дебюси, Бах, Елгар, Макдауъл, Паганини са поредните заглавия в репертоара на обновената международна балетна трупа на пловдивската Опера.

„Кармен” по хореография на основателя на Кубинския национален балет Алберто Алонсо се поставя в Пловдив от неговата съпруга Соня Алонсо. Балетът е създаден специално за Мая Плисецкая по нейна молба през 1967 година в Болшой театър. Оперната музика на Бизе пък е преработена за балет от съпруга на Мая Плисецкая – композитора Родион Шчедрин. Така се ражда един от най-известните съвременни балетни спектакли, който не слиза от афиша на световните балетни сцени и до днес. Като единствен носител на авторските права на съпруга си, балерината и хореограф Соня Алонсо бе поканена от Опера Пловдив да постави легендарното заглавие през специалната за Пловдив 2019 година. В спектакъла участват млади балетисти от 12 страни от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. Танцьорите са вдъхновени от енергията на 82-годишната кубинска легенда, която им предава специфичния стил на огнената Кармен. Солисти са Мара Салваджо, Аманда Роха, Алфред Яго, Андрю Макфърлейн, Нелсън Лейва, Всеволод Яковлев, Андреа Джиневра, Фуми Шибутани, Луси Шоу. Художник на спектакъла е Адриана Найденова, която интерпретира философията на оригинала в основни три цвята – бяло, червено и черно. Репетитори на балета са Йордан Кръстев и Петя Димова.

„Акварели” на трикратната носителка на „Кристална лира” за хореография Анна Донева представя 10  музикални платна, върху които се проектира движението на различни елементи от една картина. Хореографията рисува формите и емоциите асоциирани в пътя на движение. „Представлението е една витална музикална кутия, която търси чистата хармония и мелодия в отношенията. Един мек и спокоен пейзаж на красотата и възможностите на човешкото движение.”, коментира Донева. Репетитор е Александра Савова, а художник на костюмите е Адриана Найденова.Анна Донева е хореограф на редица заглавия, мюзикъли и танцови миниатюри за Софийска опера и балет, Национален музикален театър, Държавна опера Варна, Държавна опера Русе, Националното училище за танцово изкуство – „Котки“, „Мис Сайгон“, „Шьонберг“, „Евита“, „Някои го предпочитат горещо“, Исус Христос Суперзвезда“. Сред заглавията, които е поставила за балет „Арабеск“ е „Лебедово езеро“, „Шепот”,” Заспивайки“ ,“ТАМ“ ,“Черна кутия“ и др.

Билети за Балетната вечер с „Кармен” и „Акварели” се продават на касата на Операта, на касите на Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина