КултураНовини

Музикални кинохитове и качествено европейско кино на Киномания 2019

Специален подбор с вълнуващи музикални филми са подготвени за поредното издание на Киномания в Пловдив. 14-ото издание на фестивала ще се проведе от 15-ти до 28-ми ноември 2019 г. в „LUCKY Дом на киното“. Световната кинопанорама е едно от най-значимите и популярни филмови събития в България, а тази година изданието в Пловдив ще продължи цели 14 дни с 28 заглавия.

Съвършено превъплъщение на любимата Рене Зелуегър в легендата Джуди Гарланд ще видим на 21 ноември. „Джуди“ представлява екранизация на пиесата на Питър Куитлър Краят на дъгата, който е един интимен портрет на последната година от живота на певицата. В началото на филма Гарланд на средна възраст, бездомна, разорена и почти отхвърлена от Холивуд, приема щат в лондонски театър. Режисиран от Рупърт Гулд, Джуди проследява тези бурни месеци в Англия, сценичните триумфи и катастрофи и вихрения брак с опортюнистичния Мики Дийнс.

По-различен личен поглед ще получим и към друга легенда на музиката на XX век – Арета Франклин. Документалният филм, съставен от документални кадри, „Арета Франклин: Amazing Grace ни връща в 1972 година с кадри от заснемането на едноименния албум. Това е специален момент в кариерата на певицата – на върха на славата си тя се връща към корените си – госпъл музиката. Прекрасната музикална среща е на 25 ноември от 20:45 часа.

Прогамата на „Киномания“ ни доближава до още един легендарен музикант: Лучано Павароти. На 28 ноември от 18:30 часа специализиралият в музикални документални филми режисьор Рон Хауърд ще ни покаже лични архиви, видео, концертни записи в опит да изследва музикалната икона и митовете около нея. В „Павароти“ публиката ще премине през цялата кариера на най-великата поп звезда на класическата музика.

На КИНОМАНИЯ ще видим премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кино – последните хитови заглавия произведени в Европа и отвъд океана, български, детски, музикални, документални филми и класики.

На 23 ноември от 15 часа ще можем да видим една от легендарните музикални класики на световното кино. В „Роди се звезда“ от 1954 година ще видим Джуди Гарланд вече като актриса в един от най-успешните филми – с 6 номинации за Оскар, 2 награди „Златен глобус“ и безкрайна слава през десетилетията.

Кинофеновете не бива да пропускат и последния филм на прекрасната Ема Томпсън, определян от критиците за едно от киносъбитията на годината. В „Късното шоу“ тя е водеща на тоук-шоу, чиито рейтинг запада, а тя се бори да възвърне старата му слава. Забавната битка на Ема Томпсън, която напомня за „Дяволът носи Прада“ ще видим на 22 ноември от 18:30.

Тазгодишната Киномания включва и традиционно богата селекция европейско кино. Познатия ни от „Лудетини“ Паоло Вирдзи идва на пловдивския екран с новия си филм „Магически нощи“. Това е една блестяща сатира на киноиндустрията от началото на 90-те години. Филмът ще може да видим на 17 ноември от 20:30.

Прекрасната Моника Белучи участва във вълнуващата драма „Паяк в мрежата“. Италианско-белгийският филм ни запознава със загубилият форма таен агент Адерет, чиято мишена е именно Белучи. Филмът ще можем да видим на 23 ноември от 18:30 часа.

Богата е селекцията на френски филми, в която ще можем да видим чакани заглавия, като „Клетниците 2019“, „Най-хубавите години от един живот“, „Истината“ и „Славни времена“.

Кинопанорамата ще бъде открита на 15 ноември с филма на Мариус КуркинскиЗасукан свят“. В рубриката “Фестивал на фестивалите” зрителите под тепетата ще могат да гледат новите филми на гении като Уди Алън, Андрей Кончаловски и Педро Алмодовар. “Грехът на Микеланджело” на Кончаловски е завладяващ размисъл за агонията и екстаза на личното величие, както и за проникновената хуманност отвъд легендата на Ренесанса.

Продажбата на билети започва от днес, петък, 8 ноември, на касата на LUCKY Дом на киното и онлайн на boxoffice.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина