КултураНовини

Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове идват в Пловдив

Евгения Атанасова-Тенева и Александър Секулов ще представят книгата „ Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове”.

Евгения Атанасова-Тенева е запалена изследователка на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Прави документални филми и пише статии, посветени на техните произведения. Повече от десетилетие наблюдава отблизо творбите на Кристо и многократно се е срещала с художника. Двамата разговарят както за конкретните му произведения, така и за неговия живот. Тези интервюта и изследвания ще бъдат част от предстояща пълна биография на Кристо.

При строежа на Плаващите кейове на езерото Изео журналистката участва и като работник в проекта. Тази книга е плод на личните й преживявания и навлизане в различни аспекти от изкуството, живота и философията на Кристо.

Документалният разказ запознава с главните действащи лица – Кристо и неговия екип, съставен предимно от българи, които физически изградиха 3-километровия понтонен мост над водите на езерото Изео.

Но това не е книга само за изкуство. Тя е за това как може да се реализира едно на пръв поглед невъзможно начинание – от възникването на идеята, през събирането на екипа, логистиката, взаимоотношенията между хората и институциите, емоциите им – до деинсталирането на творбата на Кристо. „Щастлива съм, че този път не бях само отразяващ журналист, а успях да работя на проекта, да бъда малка част от неговия живот. Длъжна бях да запазя спомена за тези безвъзвратно отлетели мигове” споделя авторката.

„С „Кристо, Владо, Росен и „Плаващите кейове“ искам да дам на читателите повече разбиране за Кристо. Години наред се удивлявам когато и интелигенти хора ме питат например защо не говори български. Тази книга разказва за конкретен проект, но от нея ще си отговорите и на този въпрос и на много други, както творчески, така и човешки“ споделя още Евгения Атанасова-Тенева.

Книгата ще бъде представена в Пловдив на 4 декември от 19 часа в клуб „Петното на Роршах“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина