КултураНовини

„Кирилицата“ гостува в Братислава

30 букви от българската азбука, претворени в платната на 30 пловдивски художници представиха в столицата на Словакия

30 букви от българската азбука, претворени в платната на 30 пловдивски художници, гостуват в Братиславския замък в столицата на Словакия под патронажа на  посланика на България Йорданка Чобанова. Картините от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив са подредени в зала към Народното събрание на Словашката Република.

Изложбата „За буквите. Кирилицата в съвременното българско изкуство“ беше открита от заместник-министъра на културата Амелия Гешева, а директорът на галерията Красимир Линков представи творбите и техните автори. Специален гост на събитието беше Иван Сечик, заместник – министър на Словашкото министерство на културата.

Гостуването на колекция „Кирилицата“ е съвместен проект на Българския културен институт в Братислава с директор Ваня Радева, на Градската художествена галерия и Общинска фондация „Пловдив 2019“. Тридесетте произведения са артистични посланици на града – Европейска столица на културата 2019, чрез които словашката общественост се среща с българското изкуство на прага на 24 май.

Идеята творците да предложат своята художествена версия на кирилските писмени знаци възниква в навечерието на приемането на България в Европейския съюз, когато на кирилицата предстои да стане третата официална азбука на Обединена Европа, редом с латиницата и гръцката азбука. Буквите са разпределени на авторите чрез жребий. Картините са изработени с маслени, темперни и акрилни бои и текстил и са с еднакъв формат – 90/90 см. А резултатът е въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на българската азбука. Оттогава „азбучната“ колекция гостува в различни градове на Европа и света.

„Кирилицата” нарисуваха:

А – Михаела Иванова

Б – Станимир Видев

В – Маргарита Джарова

Г – Бисер Дамянов

Д – Венета Маринова

Е – Емилия Арабаджиева

Ж – Ицко Мазнев

З – Жорж Трак

И – Валери Ценов

Й – Матей Матеев

К – Ангел Гешев

Л – Недко Итинов

М – Георги Щърбев

Н – Никола Певичаров

О – Кольо Карамфилов

П – Васко Стоев

Р – Ангел Василев

С – Румен Жеков

Т – Ангел Китипов

У – Вълчан Петров

Ф – Румен Нечев

Х – Николай Няголов

Ц – Димитър Кирчев

Ч – Владимир Генадиев

Ш – Атанас Хранов

Щ – Нели Ценова

Ъ – Николай Кучков

Ь – Ангел Пачаманов

Ю – Лили Кичукова

Я – Димитър Келбечев

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина