КултураНовини

Известната джаз и госпъл певица Лиз Райт гостува на Opera Open

Лиз Райт е сред утвърдените и най-интересните гласове на съвременния джаз и госпъл музика. Тя пристига в България за специалния съвместен концерт с оркестъра на Опера Пловдив, наречен Jazz Symphony.

Диригент на своеобразния музикален спектакъл ще бъде Константин Добройков.

На 16 юли от 21 ч. в Античния театър (Пловдив) е нейната първа среща с българската публика. Концертът е част от тазгодишната програма на фестивалната платформа Opera Open.

Оpera Open е събитие, отворено към различни творчески провокации. Програмата му разширява жанрово и стилистично художествените граници на оперното изкуство.4

Лиз Райт

Родена в малък град в щата Джорджия, Лиз Райт започва да пее и свири на пиано в местната църква още като дете. Тя е силно привлечена от блуса, джаза и госпъла. Учи в престижни университети в Атланта, Ню Йорк и Ванкувър. През 2003 г. издава първия си самостоятелен албум Salt, с който достига второ място в най-престижната американска музикална класация на списание „Билборд“. Следват още четири нови албума, които се приемат с огромен интерес от публиката. Последната ѝ продукция – Grаce (2017) е считана за най-зрялата в кариерата ѝ до този момент.

Лиз Райт работи с някои от най-важните съвременни вокалисти като Грегъри Портър, Раул Мидон, Даян Рийвс, Анджелик Киджо и др.

Музиката ѝ, често вдъхновена от историята, носи силен политически и социален заряд.

Opera Open

Проектът Opera Open на Държавната опера Пловдив, е акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. От лятото на 2014 г. събитието реализира мащабна програма със спектакли в Античния театър – премиерни заглавия, копродукции и мултижанрови проекти, които се провеждат с активно международно партньорство и привличат  чуждестранни и български артисти, работещи на големите европейски и световни сцени.

Гостуването на Лиз Райт се осъществява със съдействието на Plovdiv Jazz Fest.

Билети може да закупите на касата Държавната опера Пловдив и в мрежата на Еventim.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина