АктуалноКултураНовини

Зрелищна акробатика и протест срещу безразличието за финала на ONE DANCE WEEK

Закриващият уикенд на фестивала предлага семеен билет с отстъпка за цирковия спектакъл A SIMPLE SPACE и фокус върху Полша

Силен финал на ONE DANCE WEEK 2019 предстои в Пловдив. Зрелищния акробатичен спектакъл  A Simple Space на австралийската циркова компания Gravity & Other Myths ще видим на 18 и 19 октомври в Дом на културата Борис Христов. Фокус Полша представя млади хореографи, изследващи сериозни проблеми. Спектаклите Втора природа на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и Добре дошли на независимия артист Аурора Лубос са апел срещу безразличието и могат да се гледат в последния ден от фестивала, 19 октомври.

Поради големия интерес, ONE DANCE WEEK пуска в продажба билет за 4-членни семейства с 50% отстъпка за представлението на 18 октомври от 20:00 часа в Дом на културата “Борис Христов”. От предложението могат да се възползват родители с деца над 7-годишна възраст. Билети и повече информация за семейната отстъпка ще намерите тук.

На 18 октомври ще бъдат проведени и две ателиета, водени от полските артисти Агата Синиарска и Аурора Лубос, които са насочени към желаещите да експериментират и да изразят творческото си вдъхновение.

Допълнителна информация за ателиетата ще намерите на Facebook страницата на фестивала, а за записване пишете на: [email protected].

В A Simple Space публиката ще усети тръпката на риска и ще види всеки отблизо главозамайващи каскади и акробатични номера на ръба на човешките възможности. 7 акробати от Австралия се изправят срещу гравитацията, изпълнявайки сложни трикове без предпазни въжета, трикове и оптически илюзии.

Билети за A Simple Space ще намерите в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

Фокус Полша

Самоунищожителна ли е човешката природа? Безразлични ли сме към съдбата на другия? Как да се борим с общочовешкото примирение, неведение и липса на съпричастност?

Във Втора природа полските хореографи Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата на Холокоста. Те базират своя спектакъл върху биографията на прочутата Пола Ниренска (1910 – 1992).

Втора природа гледаме на 19 октомври от 17:00ч в СКЛАД на ул. Екзарх Йосиф 16. Билети ще намерите в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

Последния спектакъл на ONE DANCE WEEK тази година е Добре дошли на независимия артист Аурора Лубос.

Вярвам, че изкуството може да направи промяна, че може да накара хората да спрат и да се замислят. Вярвам, че движещата сила на един спектакъл е не естетиката, а съдържанието – споделя Аурора Лубос

От сцената Аурора Лубос протяга ръка за състрадание. В родната ѝ Полша, а и не само, темата за приема на бежанци доведе до раздори и затръшнати врати. Добре дошли е колкото покана за човечност, толкова и протест срещу безразличието – танцов апел към западния човек, скрит зад уюта и сигурността, който затваря очите и сърцето си за бягащите от конфликти, репресии, смърт и глад. Какво изпитваме ние, преситените европейци, към другите, чуждите, изпадналите в беда. Добре дошли ли са наистина?

Добре дошли гледаме на 19 октомври от 20:00ч в Дом на културата Борис Христов. Билети ще намерите в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

Втора природа и Добре дошли са осъществени като част от проекта Хореографски територии – нови пътеки на авангарда, реализиран в сътрудничество между Института по музика и танц, Hellerau European Centre for the Arts, East European Performing Arts Platform, Art Stations Foundation на Гражина Кулчик и Танцовия театър в Люблин. Инсталацията е създадена в сътрудничество с Pilecki Institute. Проектът се реализира в Институт „Адам Мицкевич“ като част от POLSKA 100 – международната културна програма, съпътстваща стогодишнината от възобновяването на независимостта на Полша. Кофинансиране от Министерството на културата и националното наследство на Република Полша като част от многогодишната програма NIEPODLEGŁA 2017–2022.

12-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети за спектаклите се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. Поради високия интерес към фестивала силно препоръчваме предварителното закупуване на билети.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства като част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

Фокус Полша се реализира с подкрепата на Програма Niepodległa – Полша, Институт „Адам Мицкевич“, Полски институт в София, Институт по музика и танц, East European Performing Arts Platform, Фондация Art Stations на Гражина Кулчик, Танцов театър Люблин, Институт Пилецки.

Партньори на ONE DANCE WEEK 2019 са: NOKIA, VIVACOM, H2O, NEW LIFE CLINIC. С Подкрепата на RENAULT – официален превозвач на ONE DANCE WEEK.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Това не е изкуство а пропаганда на платени некадърници ЗАВИСИМИ от парите на Сорос.Известни артисти …хахаха…голем смех. Затова дават безплатни билети. Както и немската изложба в двете нови галерии- пълна с кичове на некадърници…Пълен провал на ЕСК Пловдив 2019. Срам,срам,срам

    1. То така почна още от идиотската „кула“ и дечицата ни накарани ЗОРЛЕН ДА СКАНДИРАТ „НИЕ СМЕ ‘СИЧКИ ЦВЕТОВЕ“ (и джендъри!) през януари – когато се оказа, че Тотевото „директорище“ някаква изкуствена блондинка била . . . неуволняема.
      И като така – всЕкаквие изг7зици са добре дошли.
      Никакви изкуства = само изкуствености.
      МУТРИфикация.
      Плащам аз =Будалата. (Ти, де. НИЕ)

    2. Не бъди толкова сигурен, майна, че: (цит.) „…платени некадърници ЗАВИСИМИ от парите на Сорос…“
      Ако се поразрови разследващата журналистика или пък следователската служба (на КРИВОсъдието ни) може да се разкрие, че Кадърниците са ПЛАТЕНИ С НАРОДНИ ПАРИ.
      Много ли ша са изненадаш?
      То само т’ва да беше . . .

  2. „…Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства…“ === „Пловдив За ЕДНО“ === са ония същите навлеци дето софиянци ги натириха към Румелията, по-лесно да цицат от БУДАЛИ.
    „Sofia Dance WEEK“, „Sofia Design WEEK“, Sofia Architecture WEEK“ – егати безкрайната СЕДМИЦА, колко години вече текат Директорските заплати на асан?

  3. Едно визуално или сценично „изкуство“ (изкуственост, гърч) има ли нужда да ми го обясняват със словесни излияния и гръмогласно хвалебствия аз пък може би ще си обърна гърба в БЕЗРАЗЛИЧИЕ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина