КултураНовини

Земята е била лилава, когато се е зараждал животът, сините очи не съществуват и още любопитни факти за цветовете

Зеленото е този цвят, с който днес свързваме живота на Земята – или поне, когато мислим за растения. Горите, поляните, планините и долините – всичко, което не е пустош, море или погълнато от човешка цивилизация, е зелено. Преди милиони години, обаче, не е било така, смятат някои учени.

Според тези теории, първите организми на планетата са били лилави или виолетови. Това е било в първите периоди, когато все още всички те са били едноклетъчни – но е възможно те да са покривали цялата планета и тя да е излеждала именно лилава. В последствие някои организми са развили хлорофила, който придава зеления цвят на днешните растения, и са изтласкали от еволюцията тези виолетови едноклетъчни.

Тази теория е част от интересна поредица за цветовете на американската медиа CNN. В специална секция, наречена Colorscope, те са представили истории за много от цветовете. Така, например, можем да разберем, че всъщност сините очи не съществуват – те са по-бледо кафяви. Оказва се, че всички очи са в един цвят и количеството меланин, който не променя цвета си, всъщност влияе върху това как възприемаме очите на отсрещния. Ако очите му изглеждат сини, то това е, защото те просто отразяват повече от околната среда. По-точното обяснение, разбира се, е доста по-сложно.

Серията Colorscope представлява статии за отделните цветове, както и много красиви кратки видеоклипчета от по минута и половина всяко. Те са режисирани и записани с гласа на британския историк на изкуството Джеймс Фокс, който специализира в историята на модерното британско изкуство, но и в историята на цветовете. Той стана популярен с документалната поредица по BBC History of Art in Three Colours, в която разказа за бялото, синьото и златното. Тук историите са в по-кратък формат, но се засягат всички цветове. Така, например, можем да научим за развитието на розовото – което днес се смята за „момичешки“ цвят, но в миналото са го носели повече малки момчета.

Вижте всички клипчета и статиите към тях от тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина