АктуалноКултураНовини

Започват Празниците на Стария град 2019 под надслов „От огъня – огън“

Плюшените играчки Неда, Спас и Тримон рекламират Старинен Пловдив

Вижте цялата програма на Празниците на Стария град 2019

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив” и партньори представиха днес в Дома на културата „Борис Христов“ на специална пресконференция програмата на предстоящите от 16 до 22 септември Празници на Стария град, които през 2019 година са под надслов „От огъня – огън“.

В пресконференцията участваха инж. Александър Държиков – зам.-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив”, Тони Симидчиева – председател на РЗК, Еньо Енев – председател на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия”, Нели Караджова – Областен информационен център – Пловдив, Димитър Добрев – художник и колекционер, Иван Неделев – куратор сцена Небет тепе, Здравец и Елена Хайтови, Ани Пилибосян – писател, Петя Ангелова – автор на филма „Вино от глухарчета“, както и представител на ОП „Радостни обреди“.

Настоящата година е специална за Института, защото той посрещна 50-годишния си юбилей и продължава с креативност и вдъхновение да радва пловдивчани и гостите на града с богат събитиен календар, който се вписва по свой начин в програмата на Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Програмата на Празниците през тази година включва в себе си огромно разнообразие от събития – изложби, премиери на книги, кинопрожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите, работилници и други. Тя става все по-мащабна с всяко следващо издание, като целта е да се надгражда, но да се запазва духа и атмосферата на Стария Пловдив .

По време на празника ще бъде открита необикновена изложба с колекция от над 680 ютии на Димитър Добрев, събирани в продължение на 45 години. Художникът обяви, че ще дари сбирката на Стария град, за да може пловдивчани и гостите на града да ѝ се радват. Специално за откриването на изложбата с ютии, ще бъде организиран тур на 19 септември от 17 часа, който тръгва от Римския стадион. Димитър Добрев и екскурзовод от Стария град ще разходят желаещите из къщите, където са експонирани ютиите. После в къща „Хиндлиян“ ще бъде официалното откриване, където някои от ютиите ще бъдат включени (запалени) за демонстративно гладене „По гънките на времето“. Колекцията е с експонати от цял свят от 19 век до наши дни, с тегло от 10 грама до 10 кг. и със сигурност ще се превърне в една от необичайните атракции в Стария град.

Празникът включва и традиционния за града Есенен панаир на занаятите, в който тази година над  60 занаятчии ще покажат изкуството си, а под тепетата пристигат и 10 майстори от Украйна, които ще представят традиционни занаяти. Ще има пленер по изработване на сувенири от царевична шума с надпревара между занаятчиите, провеждане на майсторски клас, както и с традиционните работилници за деца. Регионалната занаятчийска камара, в която членуват 1200 майстори – занаятчии изказа специална благодарност към Община Пловдив, в лицето на Кмета инж. Иван Тотев, към зам.-кмета инж. Александър Държиков, и към ОИ „Старинен Пловдив“ за подкрепата, и партньорството през тези 8 години, в които се провежда Панаира.

От 16 до 19 септември по уличките от най-високата част Небет тепе до самото начало на Стария град ще се настанят готвачи, сладкари, производители и ресторантьори, които ще дадат цвят и аромат на празниците с традиционното събитие „Вкусът на Пловдив Заедно“. Наред с кулинарните изкушения – българска национална кухня, домашно приготвена храна, крафт бира, фермерски щандове, пчелари, разположени в ресторанти и на открити шатри, атракция в Стария град ще бъде и ретро количка за сладолед.

Ще продължат и честванията по случай 100-годишнината от рождението на големия родопски разказвач Николай Хайтов с поредица от събития в Балабановата къща и Данчовата къща. Сред тях са откриване на 2 изложби, прожекция на филм, награждаване на победителите в конкурса „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“, изложба на внучката на писателя Елица Гигова „Родопският свят на Хайтов“, новата книга на Елена Хайтова „Заветът на Козия рог“ и други. Данчовата къща ще бъде превърната в Зона Хайтов, а ученици от пловдивските училища ще имат възможност да посетят прожекциите на документални филми и изложбите, предоставени от фондацията на арх. Здравец Хайтов.

На 17 септември в Римския стадион ще се състои премиерата на наградения в Щатите филм „Вино от глухарчета“ на Петя Ангелова, награден от престижния фестивал North Beach American FilmFestival в Мериленд, САЩ.

На Небет тепе на 20 и 21 септември вечерта отново ще има интересни събития – две поредни вечери с по 2 концерта

В „Море от любов“ Стария град ще има и 7 атрактивни сватби на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей „Златю Бояджиев“. Като комплимент от ОИ „Старинен Пловдив“, младоженците ще получат безплатна фотосесия в избран от тях обект на територията на резервата.

Чрез книгата на живеещата във Франция Ани Пилибосян  ще се потопим в историята на нейния баща – пловдивчанина Овагим Овагимян – майстор на художествените занаяти, живял в кв.Капана, специалист дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, в чиято работа е увековечена красивата традиция на българската дърворезба и преродения арменски и ориенталски стил.

В края на пресконференцията бяха представени и новите сувенири – плюшените играчки Неда, Спас и котарака Тримон, които ще рекламират Стария град.  дни преди официалното откриване на традиционните празници в архитектурното бижу на Пловдив. Те ще се продават в туристическите информационни центрове и обектите на общинския институт „Старинен Пловдив.

Всички събития от програмата на Празници на Стария град са с вход свободен. Безплатен за гражданите и гостите на Пловдив ще бъде и концертът на група Б.Т.Р. на Античния театър на 16 септември, с който официално се откриват Празниците. Началото е в 20.30 часа.

Празници на Стария Град 2019 „От огъня – огън“

16 – 22 септември 2019

16 СЕПТЕМВРИ

19.30 ч., Античен театър –  „Пловдив в битието на Европа”, фотоизложба

20.30 ч., Античен театър – Откриване: Концерт на Б.Т.Р.

17 СЕПТЕМВРИ

18.30 ч., Балабанова къща –  100 г.  от рождението на Хайтов: моноспектакъл „Дърво без корен“ на Васил Банов и награждаване на участниците от ученическия конкурс „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ…“

20.30 ч., Римски стадион – Премиера на филма на Петя Ангелова„Вино от глухарчета“.

18 СЕПТЕМВРИ

18.30 ч., Банабанова къща –  Представяне на книгата „Изящният свят на  тракийския майстор за Овагим Овагимян от Ани Пилибосян

19 ч., Малка базилика –  Изложба STEAMPUNK от Петър Велинов

19 СЕПТЕМВРИ

17 ч., Пл. „Римски стадион“  – Oпознавателен тур „По гънките на времето”

18.30 ч., Къща „Хиндлиян“ –  Откриванена експозиция ютии „По гънките на времето” от колекцията на художника Димитър Добрев

19 ч., Къща „Стамболян“ – Изложба на Светлозар Чавдаров и Евгения Панчова

20 СЕПТЕМВРИ

18 ч., Данчова къща – 100 г. от рождението на Хайтов:откриване на 2 изложби и литературна дискусия с Марин Кадиев

19.30 ч., Балабанова къща –  Концерт на DasWeltschmerzDueTT (М.Кукошаров и В.Веселинов – Еко)

20.30 и 21.30 ч., Сцена Небет тепе – концерт на групите Heptagram и Smallman

21 СЕПТЕМВРИ

10.30 Ч., Къщата на д-р Стоян Чомаков – „Огнени същества и Движещи цветове”, демонстрация на мраморна техника

18 ч., Данчова къща –  100 г. от рождението на Хайтов:„Орли от пламък“, премиера на книга на Елена Хайтова-Гигова

18.30 ч., Римски стадион – Приключенията на Фил и Поли II

20.30 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков –  „Легенда за огъня“, огнено

20.30 и 21.30 ч., Небет тепе – концерт на  Kottarashky & The Rain Dogs и Romaneno Project

22 СЕПТЕМВРИ

11 ч., Паметник на Начо Културата –  „Опознай Стария град”, градски куест

14 ч., пл. до църквата „Св. св. Константин и Елена“ – „По стъпките на цар Фердинанд – обявяване на Независимостта“, възстановка

19 ч., Римски стадион – Концерт наSwingAllStarsJazztet

ПОСТОЯННИ АКТИВНОСТИ:

  1. – 22.09.

09:30 – 18:00 Музей на открито с Комитет „Родолюбие“ IПл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

ЗАЕДНО ще се пренесем в епохата на българското Възраждане, във времена на хайдути и комити! Ще се докоснем до автентични и редки предмети, изработени от изтъкнати майстори! Ще има и училище по родолюбие, забавни игри и изненади.

10:30 – 21:00 Есенен панаир на занаятите I Ул. „Съборна“

Талантливите ни приятели от Регионална Занаятчийска Камара Пловдивотново събират изтъкнати майстори от цялата страна в Есенния Панаир на занаятите, за да ни предложат отбрани изделия, изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения!

11:00 – 21:00 Вкусът на Пловдив Заедно

Познатата на пловдивчани кулинарната фиеста „ВКУСЪТ НА ПЛОВДИВ” отново гостува на Празници на Стария град, съвместно с пловдивските фермери. Омайни аромати и вкусове ни очакват на: зона над Тунела; пред Градска художествена галерия (ул. Съборна“ №14А); ул. „Тодор Самодумов“ №2 (паркинг АМТИИ);площада пред църквата „Св.св. Константин и Елена“; ул. „Съборна” 22и ресторантите „Граждански клуб“, „Щастливци под тепето“, „Рахат тепе“, „Satori Magic Café”

  1. – 22.09.

09:30 – 17:00 Пленер „Царевична шума“ на РЗК

11:00 – 16:00 Пленер „Царевична шума“, детски работилници

Пл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

И тази година РЗК ще ни предложи пленер на специална тема и работилници за най-малките ни гости. Теще опознаят магията на царевичната шума, която може да се преобрази в кукла, предмет и какво ли още не!

10:00 – 18:00 „Къщи в ретроспекция“, фотоизложба на НИНКН (до 25.09.)

10:30 – 15:00 „Оцвети Старинен Пловдив“, детски работилници

Къща „Клианти“, ул. „Тодор  Самодумов” №3

Приятелите ни от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще предложат две страхотни събития за деца и възрастни! Изложбата с архивни кадри „Къщи в ретроспекция“ ще покаже богатството на националното ни културно наследство и ще ни даде нови знания за знаковите къщи в Стария град, а работилниците за деца ще вдъхновят най-малките ни гости да станат съ-творци на уникална арт инсталация в двора на къща „Клианти“!

11:00 – 18:00 Море от любов в Стария град Хисар капия и площада до къщата на доктор Стоян Чомаков

За втора поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент на младите двойки, избрали великолепието на Старинен Пловдив в сватбения си ден!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина