КултураНовини

Деца и възрастни търсят поуките от приказките чрез театрални работилници

Вълшебните истории имат поука, която крие механизмите за решаване на житейски проблеми. На тази идея се базира проектът „Приказката в мен“, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. На 9 и 16 февруари от 15 часа в U P.A.R.K Gallery на ул. „Отец Паисий“ 24 ще се проведат театрални работилници чрез методите на психологическия театър. Входът е свободен за всички желаещи и няма ограничение за възрастта на участниците.

В работилниците са подбрани вълшебни приказки като всяка разказва как човек преминава през различни житейски препятствия и кои са общите и индивидуалните, видими и невидими начини за тяхното преодоловяне. Те ще бъдат представяни за и с публиката, като „актьорите” ще решават в каква роля и на какъв етап от разказа да се включат. Специални театрални ателиета ще се проведат и с деца и младежи от КСУ „Олга Скобелева“, АМТИИ и СУ „Св.Св Кирил и Методий“ като са фокусирани изцяло към техните преживявания, въображение и таланти.

Проектът включва и финално представление „Приказката в мен“, чието работно заглавие е „Превъртане на приказката в мен”. То ще се постави на 23 и 24 април в Център за съвременно изкуство, Баня „Старинна“ като отново входът за всички посетители е свободен. Спектакълът е с нова драматургия по класическата приказка „Малечко Палечко” на Шарл Перо. В него се използват средствата на пост-драматичния театър и съвременни циркови елементи, които пресъздават четири различни измерения от сюжета на приказката. Герой от наши дни ще превежда зрителя и себе си от своя свят в приказния и обратно, докато не открие, че те са неизменно свързани. Постановката е съвременна интерпретация на приказното културно наследство, която борави едновременно с вълшебното и познатото, всекидневното.

Режисьор е Констанца Гецова, която работи с консултант за света на приказките и водещ на театралните работилници – Красимира Кирчева. Текстът е на драматурга Людмила Сланева, а костюмите – на Марина Додова. Сценограф е Апостол Кирчев. На сцената ще се качат Михаил Милчев, Дария Симеонова, Николай Райчев, Виктор Теофилов и Станка Рачева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина