КултураНовини

„Да ходиш по вода” в кината от 20-и декември

Филмът за проекта на Кристо, „Плаващите кейове“ тръгва по кината преди Коледа

„Да ходиш по вода“ тръгва по кината от 20-и декември. Филмът разказва за световноизвестния артист Кристо и неговото приключение, наречено „Плаващите кейове“. Идеята за този проект се ражда още през 1970 г. в артистичното съзнание на Кристо и неговата жена и партньорка Жан-Клод. През 2016 г., 7 години след смъртта на Жан-Клод, този изумителен шедьовър, който позволява на посетителите да ходят по вода чрез свързани полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят, най-после става реалност. Проектът е осъществен в езерото Изео, намиращо се в подножието на Алпите, а изборът на локация е само първата крачка в този комплексен процес.

„Да ходиш по вода“ въвежда зрителите да видят какво се случва при организирането на такава мащабна арт продукция и какъв темперамент е нужен, за да станеш свидетел на нещо, близко до истинско чудо. Освен Кристо във филма ще видим и неговия племенник Владимир Явашев, който през последните години е дясната ръка на световния артист и участва в създаването на всички негови проекти. Режисьор на лентата е Андрей Паунов.

„Да ходиш по вода“ беше представен за първи път на София Филм Фест. Филмът откри 23-то издание на фестивала. Беше посрещнат с овации от публиката и приет положително от препълнената зала 1 на НДК. „Обикновенно подобни филми, биват разпространени в малките арт кина и достигат до твърдата си аудитория. През последните години в България, зрителите на кино са основно в големите вериги. Имат изграден навик, изградени места за ходене и са еденици хората, които биха тръгнали да търсят определено заглавие, ако него го няма в “тяхното” кино. Затова и поемаме авантюрата да „занесем“ „Да ходиш по вода“ на зрителите, искаме да дадем възможност на всеки потенциален кино зрител да види филма, историята и работата на Кристо и екипа му, защото вярваме, че подобни хора, подобни постижения и такова изкуство трябва да стигнат до по-голям брой хора в България. Вярваме, че зрителите могат да гледат и филми, в които “се разказва за нещо”, а не само филми, с които да загубиш няколко часа в петък вечер“, споделя Невена Маркова от Purple Rain, разпространители на филма

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина