БългарияКултураНовиниПод небето

Българският филм „Бащата“ спечели голямата награда в Карлови Вари

Филмът „Бащата“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда „Кристален глобус“ на 54-ото издание на международния филмов фестивал Карлови Вари в Чехия.

Още след представянето си на фестивала творбата предизвика интереса не само на чешките, но и на международните филмови медии. Престижното издание „Варайъти“, което го нарече „филм – терапия, смесваща смях и скръб“.

Днес българската победа е в заглавията на всички големи издания, отразяващи киноиндустрията, като „Холивуд рипортър“, „Индиуайър“ и „Дедлайн“.

В центъра на повествованието стои постепенното и нелеко приближаване на двама мъже един към друг. Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф. Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време по твърдение на близка приятелка на починалата тя не спира да й звъни по телефона

Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки „дефекти“ на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите. Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може.

Вълчанов и Грозева споделиха, че са имали нужда да направят този филм. Снимките му са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията – в началото на 2018 г.. От идеята до реализацията обаче минават четири години.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина