КултураНовини

Юбилейна конференция „Паисиеви четения 2018“ започна в ПУ

Мащабният форум събра 232 учени от 17 родни и 22 чужди  университета, специални гости са посланикът на Хърватия Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег и съпругата на Петър Увалиев – г-жа Соня Рув

Радващ и едновременно с това задължаващ е непрекъснато нарастващият интерес към конференцията „Паисиеви четения“ на Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, каза при откриването на форума днес ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов.

Той приветства участниците – 232 учени от 13 държави, от 17 родни и 22 чужди образователни и научни институции. Проф. д.ф.н. Вера Маровска, декан на Филологическия факултет, представи емблемата на конференцията – илюстрацията на известния творец Ясен Гюзелев „Алиса“ към книгата „Алиса в страната на чудесата“, която е отпечатана на плакатите за събитието. Изборът на творбата на Луис Карол не е случаен – символиката на израстването, намирането на златния ключ, огледалния свят, светът на чудесата. Това, което разкриват пред нас и филологиите.

Вече 45 години – от 1973 г. досега, в Пловдивския университет се изучават филологически специалности, което превръща в юбилейна научната конференция „Паисиеви четения“. Тя се провежда за първи път през 1982 г., припомни проф. Маровска. В момента Филологическият факултет на ПУ е основно образователно звено за Южна България, с 60 бакалавърски и 28 магистърски програми, адаптирани към новото време и неговите потребности, но и все още с високо научно качество.

По време на тържествената част на конференцията награди за цялостен принос към развитието на Филологическия факултет получиха дългогодишните преподаватели проф. д-р Иван Чобанов, доц. д-р Владимир Янев и доц. д-р Йордан Костурков. Проф. д-р Запрян Козлуджов им връчи и по още една награда – плакет на ректора.

Част от програмата на „Паисиеви четения 2018“ в четвъртък бе и официалното откриване на изложбата „Черно-бели следи от един многоцветен живот“, посветена на 100-годишнината от рождението на българския дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). 20-те фотографии на изложбата са подредени на партерния етаж в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Цар Асен“ №24.

Пред присъстващите съпругата на Увалиев – Соня Рув, и преподавателят във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Огнян Ковачев представиха накратко личния и професионалния път на известния българин, както и беседа, посветена от него на Пловдив. Г-жа Рув показа дипломата на съпруга си от завършването на Френския колеж в Пловдив през 1932 г., както и книги от и посветени на Петър Увалиев. Тя представи и учебник за преподаване на френски език, писан от Христо Увалиев, баща на Петър Увалиев, и обеща всеки преподавател по френски от ПУ да получи по един екземпляр от това издание.

Сборниците „Научни трудове. Филология. Паисиеви четения 2017 г.“ презентира техният отговорен редактор доц. д.ф.н. Жоржета Чолакова. Всички участници в конференцията имаха възможността да посетят импровизираната академична книжарница, в която преподаватели от Филологическия факултет на ПУ продават и подаряват свои книги.

След откриването на конференцията, по време на секцията, посветена на 40 години от откриването на славистиката в университета, с приветствени слова към участниците се обърнаха Нейно Превъзходителство г-жа Лйерка Алайбег – посланик на Република Хърватия в България, г-жа Дагмар Остршанска – директор на Чешкия център в София, и г-н Ярослав Годун – директор на Полския институт в София.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина