КултураНовини

Ученици от ОУ „Елин Пелин” правят днес премиера на „Хъшове“ в урок по родолюбие

Спектакълът довечера е с начален час в 17,30, а входът е безплатен   

Премиера на популярната драматизация на театралната постановка „Хъшове“ по Иван Вазов, ще представят днес в Пловдив ученици от основно училище „Елин Пелин”.

Тежкият живот на хъшовете във Влашко – будните български емигранти, разпалващи борбата за освобождението на България от османска власт, ще оживее на сцена в залата на кметството на район „Западен“ довечера.

В завладяващата игра на малките пловдивски актьори в пиесата зрителите отново ще видят образите на известни герои, изградени върху действителни личности – прототипи на Странджата, Бръчков, Македонски и Владиков от Вазовата повест „Немили-недраги“.

Спектакълът довечера е с начален час в 17,30, а входът е безплатен.

„Предпремиерата на постановката бе на връх Националния ни празник – 3 март и премина при голям успех, надявам се днес да бъде същото и децата отново да бъдат на висота,“ каза Татяна Вангелова, директор на ОУ „Елин Пелин”.

„В забързаното ни ежедневие, като че ли патриотичното чувство на българина понякога позадрямва малко, а съхраняването на традициите и възраждането на националното самосъзнание са сред приоритетите в работата на преподавателите в нашето училище“, допълни тя.

Постановката „Хъшове“ днес е дебютна и ще бъде поставена от театралната трупа на седмокласниците от школото, като на нея ще присъстват много родители, гости и администрацията на „Западен“.

След спектакъла ще се проведе „Урок по родолюбие“, в който всички присъстващите ще имат възможност заедно с малките актьори и техните преподаватели да коментират и анализират защо трябва да се гордеем с нашите предци и да разберат как родината може да бъде вдъхновение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина