КултураНовини

Тасим Кадрия: България е втората ми татковина, Родопите са моята муза

Аз съм влюбен в България – не само в хубавите жени, но и в прекрасната природа и култура. За мен България е втора татковина, признава македонският художник Тасим Кадрия. Отношението и чувствата си към страната ни той е изразил в прекрасни „слънчеви“ картини, подредени в денонощната пловдивска галерия SPS. Повечето от тях са природни пейзажи от Родопите. Планината е моята муза, споделя майсторът на четката. За него любимото място е навсякъде в България, но най-вече Бойково в Родопите.

Картините не са фотографско копие на пейзажа – не „снимам“, уточнява македонският творец. Влагам от мен енергия, искам да дам на хората щастие и радост с картините си. Но понякога рисувам самотен кон и неговата мъка. Животът е борба и любов, не трябва да задълбаваме в тъгата, е веруюто на Тасим.

За него казват, че твори магия, симфония на боите, че е диригентът на багрите. Със сигурност и на доброто настроение. Широката му усмивка сякаш носи слънце, със слънчев ентусиазъм зареждат и пейзажите му. Красотата, топлотата и финесът в живописните платна явно привличат българските ценители, художникът има вече 9 успешни изложби у нас. В България той е по-популярен, отколкото в родината си. Своите умения и усет към света Тасим предава на учениците си – преподавател е в 5 училища в Република Северна Македония.

Изложбата-живопис на Тасим Кадрия може да бъде разгледана до края на ноември в SPS, единствената в Пловдив 24-часова действаща галерия /във фоайето на хотел SPS, бул. „Освобождение“ 3/.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина