КултураНовини

Пловдив посреща една от най-големите пътуващи немски изложби

Творби на енциклопедични имена от съвременното изкуство се разполагат в двете нови галерии в града

Най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на Института за международни отношения на Германия (ifa) гостува в рамките на програмата на Европейска столица на културата. Изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“ представя за пръв път в България забележителна селекция от 400 произведения на близо 100 артисти, оставили силен отпечатък върху историята на немското изкуство и върху цялата артистична сцена в Европа от края на 40-те години на 20 век до наши дни. Колекцията ще заеме двете най-нови изложбени пространства в Пловдив – галерия „Капана“ и изложбена зала “2019“.

Кураторите на емблематичната изложба Матиас Флюге и Матиас Винцен си поставят за цел да покажат на публиката една различна картина от съдбата на Източна и Западна Германия. Специално внимание е отделено на следвоенното изкуство между реализма и абстракцията, поп-арт, флуксус, социална фотография на 50-те, феминистките тематики на 70-те и др.

Авторите, които ще могат да се видят за първи път в Пловдив, са енциклопедични имена като Бернд и Хила Бехер, Зибил Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Барбара Клем, Райнхард Муха, Нам Джун Пайк, Дитер Рот, Томас Руф, Карин Зандер, Томас Шюте, Волфганг Тилманс, Гюнтер Юкер, Волф Фостел, Улрих Вюст и др.

Изложбата се организира от „Пловдив 2019“ и Институт за международни отношения на Германия – ifa в партньорство с Гьоте-институт България. Партньорството на фондацията с ifa датира още от 2017 г., когато в града гостува директорът на департамента за визуални изкуства Елке аус дем Мооре. По време на визитата тя изнесе лекция, с която представи разнообразните дейности на ifa, като постави специален акцент немския павилион на Венецианското биенале.

Изложбата се открива на 11 октомври от 18.30 часа в двете пространства и ще остане в града до 8 декември. Входът е свободен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина