КултураНовини

Общински институт „Старинен Пловдив” представя турската художничка Арзу Партен

Известна по света със своите рози, България означава нещо „много повече от рози“ за скулптура.

Какво точно?

На 22 ноември 2019 г.(петък) 2019, от 18 00 ч. в Малката Базилика  ще бъде открита изложба със скулптурите на известната турска художничка Арзу Партен.

Експозицията е със заглавие „Повече от роза”, а творенията на даровитата авторка носят заряда на личната семейна история – географски и емоционално свързана с Балканите.

Арзу Партен създава собствена концепция за основата на паметта като визуален  елемент и го претворява в скулптурни произведения чрез използване на различни материали.

Изложбата се фокусира върху приказките от детството, примесени с разказите на баба ѝ и копнежа на баща ѝ за живота в България. В сянката на тези емоции се вплитат проблемите на  миграцията  и балканската ни идентичност. Известна по света със своите рози, България означава нещо „много повече от рози“ за Арзу Партен. Какво точно? Бъдете сред гостите и ще разберете!

Експозицията ще продължи до 4 декември.

За авторката:

Арзу Партен е родена в Истанбул. През  2000 г. завършва висшето си образование в Университета Мармара, специалност Изящни изкуства, Департамент по скулптура. Взима магистърската си степен с дипломна работа на тема “Приноса на жените артисти в съвременното турско изкуство”.

През 2004 година е удостоена с наградата на младата арт-критика за нейната статия  “KuzgunAcarContemporary в рамките на съвременен Инстанбул”.

През 2017 година, завършва програмата „Професионално изкуство“ в университета Коджаели с дипломна работа “Средният изток като картина в съвременното изкуство”. Защитава докторска степен и работи в департамента по скулптура в университета Коджаели от 2005 година до момента.

Художничката е била част от много групови и индивидуални  изложби, както и автор на  статии за творчеството на различни артисти  в областта на изящните изкуства. Някои от тях са: 2009 „Безсмъртните богове” университет Коджаели,  BakiKomsuoğlu; конгресен и културен център за съвременното изкуство на Истанбул. LütfiKırdar, 2010 “Идентичности, моля.” CerModern, 2011 DeğirmendereZühtüMüridoğlu Симпозиум по дървена скулптура, 2013; Bir турско изкуство ”Kö-Tar-Lat“ галерия в Будапеща, 2013.” Artbosphorus панаир на съвременно изкуство ”Конгресен и изложбен център Haliç, 2016. “LongliveKashirCat D .Deg-Art-Lab. Eskişehir, “Indexeninstallation“- изложба в сградата на историческата гара гр. Измит, Tahammül&Tahayyül” в арт галерия  FordOtosan , „Visitors“ в галерията по изящно изкуство в Чанаккале и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина