КултураНовини

Международният хор за тюркско музикално изкуство с безплатен концерт на Римския стадион (ВИДЕО)

Младежката формация „Тюрксой“ е на Балканско турне, а първата спирка е Европейската столица на културата през 2019-а

Участват 35 млади изпълнители от Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Турция и Татарстан (ГАЛЕРИЯ)

На 18 юли 2019 г. от 19:00 часа Международният камерен младежки хор „Тюрксой“ * ще изнесе концерт на Римския стадион в гр. Пловдив.

В рамките на юлското си турне през 2019 г. младежкия хор „Тюрксой“ ще изнесе концерти в Турция, България, Сърбия, Черна гора, Хърватия и Португалия.

Тази година в младежкия хор Тюксой, основан през 2015 г. с участието на талантливи млади изпълнители, привлечени от консерваториите на страните-членки на Тюрксой, спечелил три награди в различни категории на Световната хорова олимпиада, проведена през 2015 г. в Германия, участват 35 млади изпълнители от Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Турция и Татарстан (Руска Федерация).

Диригенти на хора са диригентът на Казахската филхармония Гулмира Куттибадамова от Казахстан и народната артистка на Азербайджан, диригент на полифоничния радио хор на Турското радио и телевизия – Анкара Елнара Керимова от Турция.

Събитието се организира от Посолството на Република Турция в София.  Организаторите очакват всички почитателите на музикалното изкуството на концерта. Входът е свободен.

  „Скъпи любители на изкуството,

Дюсейн Касеинов, генерален секретар на Тюрксой и бивш министър на културата на Казахстан
Дюсейн Касеинов, генерален секретар на Тюрксой и бивш министър на културата на Казахстан

 Създадохме Младежкия камерен хор на Тюрксой през 2015 г. с цел обмяна на репертoари, диригенти, музиканти между хоровете и  за да представим Тюркската музика на света. 

 Творците ни които за първи път се срещнаха в Анкара, преминавайки през процес на усилена работа под насоките на диригента на хора на радиото на Турската национална телевизия и радио ТРТ Елнара Керимова и диригента на хора на Казахската Филхармония Гулмира Куттибадамова миналата година изживяха вълнението да застанат пред публика за първи път.

Международният младежки камерен хор на Тюрксой, в  който участват успешни млади хора, избрани от водещите консерватории на тюрските републики с концертите които изнесе и наградите които взе стана за нас източник на гордост.

Първият изпит за младежите ни бяха във 2-я Европейски Хоров Конкурс в Германия, откъдето се завърнаха с три златни медала, като  показаха на света че имаме голям  потенциал както в много сфери на музиката така и в хоровото пеене.

 По-късно през 2016 г. нашият хор с 10 концерта на които изнесе на Фестивала Junger Künstler Müzik в Байрот Германия представи на европейските любители на музиката тюркската културата.

Със създаването на Младежкия хор Тюрксой споделяме общата култура, нашето минало и нашите надежди за бъдещето с нашите слушатели в музикални ноти. За щастие, това усилие се изплаща и нашите последователи се увеличават с всеки изминал ден. По този повод благодаря на младите ни изпълнители и ръководителите на хора, които положиха много труд за тях.“ – Дюсейн Касеинов, генерален секретар на Тюрксой и бивш министър на културата на Казахстан.

* Международната организация за тюркска култура (Тюрксой) е културна и творческа организация която работи с цел установяване на приятелски отношения между тюркскоезичните народи и държави да проучи, развие, опази  общата тюркска култура, език, история, изкуство, традиции и обичаи и да ги предаде на бъдещите поколения. Тя е създадена на 12.07.1993 в Алма Ата със споразумение поодписано между културните министри на Азербейджан, Казахстан, Киргизистан, Тюркменистан, Турция и Узбекистан. Покъсно Севернокипърска турска република, република Алтай от Руската Федерация, Башкурдистан, Хакасия, Якутия (Саха), Татаристан, Тъва (Тъва) и Гагаузия в Молдова стават членове на Тюрксой със статут наблюдатели.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина