ЖивотЗабавлениеКултураНовини

Матера идва в Пловдив

Творби на петдесет творци от Италия ще видим в галерия Резонанс

Пътуващата колективна експозиция „Матера: памет, идентичност и бъдеще“ пристига в Пловдив, в галерия Резонанс. Тя събира петдесет творци от Матера и Базиликата и петдесет творби, създадени с най-различни изразни средства на визуалните изкуства в сферата на живописта, графиката, карикатурата, архитектурата, фотографията, поезията, литературата, музиката, фолклора. Това  всъщност е един уникален проект за „разказ“, личен и съвместен. Разказвайки и общувайки с Матера между миналото, настоящето и бъдещето, между това, което вече е било и вече го няма, проектът има за цел да съживи духа, съзнанието и душата на едно място и една общност, да възстанови и свърже отново спомените, идентичността, историята, традициите, културата, територията и пейзажа.

По повод титлата „Матера европейска столица на културата 2019“ галерия Арти Визиве организира и промотира пътуваща изложба, експериментирайки с нови форми на „разказ“ и „общуване“  на един град и една общност, които винаги са били /и са искали да бъдат/ една действителност, изградена от живот, хора, предмети, знаци, събития в история.

Чрез оригиналните творби и с употребените различни изразни средства в изложбата, се развива една изговорена история с много гласове, която обединява паметта с видимите внушения на едно предстояще, неописано все още с усещането, че бъдещето на град като Матера има вкуса на завръщане с появата на архетипа и рефлексията, ако е истина, че всяко място носи в себе си това, което иска да бъде, и това, което иска да стане.

След Виченца /галерия „Селесте“, Рим /“Арте и Пенсиери“/, Раполано Терме /Музей на древността/, Фанано  /Кантине дели Сколопи/, Модена /Галерия на  скулптурите към Арт институт Вентури/ пътуващата колективна експозиция „Матера: памет, идентичност и бъдеще“ пристига в  България, в Пловдив, в галерия „Резонанс, като част от „Матера европейска столица на културата 2019“. Настоящата изложба от Матера е отзвук от проект „100 гледни точки към Пловдив“ със 100 артисти от 50 държави, които галерия Резонанс представи в галерия Арти Визиве през 2018 г.

Ето какво казва Мариаделаид Куозо, професор по съвременна история на изкуството:

За кое пространство е възможно да „сграбчиш“ душата му, да го дефинираш чрез някакъв език? И не „душата“ на кое да е място, а на един град като Матера, толкова очарователно, колкото и сложно, богато исторически, антропологически, културно и с геоложки  напластявания. Древно и съвременно, провинциално и буржоазно, народно и културно, селско и аристократично, много далечно и много настоящо.

Едно прескачане напред, над цялата култура, позволява да се отиде отвъд , да се вземе поука от тази  дългосрочна историческа празнина, спасила в крайна сметка доброто строителство и предпазила от градската грозота на следвоенния период, съсипала много градове в нашия Юг. В тесните улички и пресечки на Саси, в подземните археологически пространства, свързващи по- долната с по-горната част на града, в надвисналите дефилета на равнината, в гласа на ручея, смесен с този на вятъра, в тъмните дупки на скалистите гробници, в зелените, жълти и червени парчета земя, блестящите порести туфи на земята , явяващи се полъх от геоложката епоха, изгубена в едно отминало време, оставила морски фосили навсякъде, всичко това още се чувства и ясно поражда някакъв смут от тайнственото вълнение на това място. Не, не мисля, че можем  напълно да дешифрираме душата на Матера на какъвто и да било език. Най-много някой може да опита да намери разпръснати фрагменти от нейната тайна, в интуитивното усещане на един момент, който става видение и се трансформира в образ. Това, което ни  предлага изложбата „Матера: памет, идентичност, бъдеще“  е свързване на визуални отломки и късчета разкази, които са множество отблясъци, моменти на проблясък на интелект, който просветва на този, който знае как да влезе в контакт с характера на тази уникална територия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина