КултураНовини

Камерзенгерин Красимира Стоянова и нейни възпитаници ще пеят в юбилейните “Дни на музиката в Балабановата къща” 2019

На 21 ноември от 18.30 ч. в Малката Базилика в програмата на десетия юбилеен международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” ще се проведе един специален концерт под наслов “КРАСИМИРА СТОЯНОВА ПРЕДСТАВЯ”.

В него на сцената ще се изявят  Стефани Кръстева – сопран и Eмил Павлов – тенор, като публиката ще има изключителното удоволствие да се наслади на специалното участие на световноизвестната оперна прима КРАСИМИРА СТОЯНОВА. На рояла ще бъде именитата пианистка Зорница Гетова.

Прочутата певица, камерзенгерин Красимира Стоянова е една от избраниците на съвремието, чието име краси афиша на най-престижните оперни и концертни зали в света: Виенската Щаатсопер, Ковънт Гардън – Лондон, Миланската Скала, Метрополитън опера – Ню Йорк, Баварската опера – Мюнхен, Щаатсопер – Берлин, Тетро Лисео – Барселона, Тетро Реал – Мадрид, Оперния театър – Цюрих, Карнеги хол – Ню Йорк, Операта на Бастилията – Париж, Операта във Франкфурт и много други. Наред с бляскавата си, извънредно интензивна сценична кариера, Красимира Стоянова в последните години отдава време и сили и на обучението и подкрепата на млади таланти.

През 2011 Красимира Стоянова участва в „Дни на музиката в Балабановата къща” в партньорство с изтъкнатия пианист Божидар Ноев с рецитал, превърнал се в незабравим празник за публиката. От 2017 именитата певица разширява параметрите на професионалното си сътрудничесттво с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, където в качеството си на педагог тя представя на подиума на фестивала млади перспективни певци, избрани и подготвени лично от нея. Понастоящем тези млади певци вече имат много добра професионална реализация, като някои от тях са солисти на Софийска опера и други оперни театри в България и по света, а басът Божидар Божкилов (също участвал в концерт от поредицата “Красимира Стоянова представя”) след спечелването на поредица от международни конкурси, от тази година е приет в Оперното студио на Ла Скала.

Стефани Кръстева (1994), завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”, е носител на Втора награда от I Международен конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството” във Варна, Първа награда от Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканская Романсиада”, Първа награда от Международния младежки фестивал „Славянски звън”. Младата певица участва в редица концерти с Варненска, Видинска и Врачанска филхармонии, както и с оркестър „Симфониета” – София. Участва също в детски спектакли на Софийската опера и балет. През 2017 дебютира на сцената на Русенска опера като Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров. Същата година е сред участниците в майсторския клас на световноизвестното сопрано Красимира Стоянова, в рамките на фестивала Празници на изкуствата „Аполония“. През 2018 печели стипендията „С усилия към звездите”, предоставена от фондация „Културни перспективи”. Неин ментор днес е камерзенгерин Красимира Стоянова.

Eмил Павлов (1992) – трето поколение тенор, се дипломира в НМА „Проф.Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”. Носител е на първа награда от X Европейски младежки конкурс „Короната на Търновград” – 2014 и на трета награда от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов”. Печели още една трета награда на фестивала на руския класически и модерен романс „Романсиада” в Москва, Гран При на III международен музикален конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството”, както и първа награда на Международния младежки фестивал „Славянски звън”. Участва в оперетите на Калман „Царицата на Чардаша” /Едвин/, „Графиня Марица” /граф Тасило/ и във „Веселата вдовица” на Лехар /Камий дьо Росийон/. Пял е в оперите „Тайният брак” на Чимароза /Паолино/, „Площадчето” на Волф-Ферари /Дзордзето/, „Вълшебната флейта” на Моцарт /Тамино/, „Евгений Онегин” на Чайковски /Ленски/, „Травиата” на Верди /Алфред Жермон/. От 2016 специализира оперно пеене със световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова. През 2017 е солист на Държавна опера – Пловдив, а от сезон 2017/2018 – солист на Софийска опера и балет. Участва във фестивала „Моцартови празници”, в спектакли и концерти на Софийската филхармония, както и в концертни гастроли в Германия, Полша, Москва и Малта.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”, Фондация “Музикартисимо”.

Билети в системата на Ивентим.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина