Подтепето

култура

11 Ян, 2018

Регионален природонаучен музей – Пловдив обявява фотографски конкурс на тема „Влажните зони в района на град Пловдив“

По случай Световния ден на влажните зони, който се отбелязва на 2-ри февруари,  Регионален природонаучен музей – Пловдив подготвя изложба с фотографии на влажни зони* в района на града. Конкурсът е за ученици от гимназиален етап от 8 до 12 клас, крайният срок за участие е 31.01.2018.

Участието в конкурса е индивидуално. Всеки може да представи до три снимки. Фотографиите трябва да са в дигитален формат JPEG или PNG, да имат заглавие и да бъдат придружени от кратък текст, описващ мястото, датата ситуацията и посланието на снимката (до 40 думи). Големината на изпращаните изображения за конкурса трябва да бъде не по-малка от 1024 пиксела по дългата страна, а резолюцията на изображението трябва да е не по-малка от 72 dpi ...

» повече
11 Ян, 2018

Паметна вечер за незабравимия Иван Андонов

Вечер, посветена на артиста Иван Андонов организират днес в галерия Сигна в Новотела. Ще бъде прожектиран документалният филм "Поне за миг да полетя" - носител на няколко престижни награди и посветен на твореца. Спомени и впечатления за него ще споделят съпругата му Люба Маричкова, колеги, родственици и приятели.

Иван Андонов - един човек - вселена, с таланти, позволили му да бъде кинорежисьр, актьор, аниматор, поет и художник.

Събитието включва изложба от негови творби, на която слова ще произнесат известният колекционер и галерист Димитър Инджов и Акад. Димитър Димитров, Ректор на ВУАРР - Пловдив, инициатор за паметната вечер.

» повече
09 Ян, 2018

Изкуството на Златю Бояджиев пленява Виена

Някои от най-известните картини на великия Златю Бояджиев ще пленят Виена през януари. Платната на големия маестро в австрийската столица ще представи Градската художествена галерия, в рамките на проекта „Златю Бояджиев  - живописец на традиционния български бит. Гостуване във Виена по повод Българското председателство на Европейския съюз - 2018“. Изложбата ще бъде открита на 8 февруари и ще продължи до края на март в залите на  Български културен институт „Дом Витгенщайн“- Виена. Ще бъдат показани някои от най-известните  картини на големия български художник, които са собственост на Галерията. Гостуването им в австрийската столица се подпомага финансово от Министерството на културата и ще е сред най-значимите събития, свързани с тази колекция през 2018г., когато България поема ротационно Председателството на Европейския съюз. Изложбата е ...

» повече
09 Ян, 2018

Затварят централния булевард за откриването на Пловдив 2019

Очакват се 90 000 гости само за това събитие  

За пръв път бюджетът за култура надхвърля 10,5 млн. лв.

Европейска столица на културата вече работи за града

За пръв път в историята на Пловдив се отделят толкова много средства за културно съдържание. Безспорен факт е, че Европейска столица на културата през 2019 вече работи за град Пловдив, доказва го и непрекъснатият ръст на нощувките и туристите през последните години, така коментира бюджета на Общинска фондация Пловдив 2019 за настоящата година, кметът Иван Тотев днес. Той припомни вече обявените 9 000 000 за Фондацията, плюс 1,5 млн.лева за Културен календар и подчерта, че културните инфраструктурни проекти са заложени отделно в големия общински бюджет. Става дума за 4,2 ...

» повече
09 Ян, 2018

Литературен салон Spirt and Spirit стартира с Никола Терзийски

Издателство Жанет 45 и Литературен салон Spirt and Spirit  представят първото издание в новата година на литературния формат за срещи със съвременни български автори Литературен салон Spirt and Spirit с първи гост Николай Терзийски. Той ще участва в разговор за дебютния му роман "Отлъчване". Модератор на срещата ще бъде Александър Секулов. Събитието е тази вечер (9 януари) от 19 часа в клуб Петното на Роршах при вход Свободен.

Иван Кулеков пише за романа:

"Четенето на "Отлъчване" е като кръвопреливане. С всяка страница в читателя навлизат кръвни клетки от друг живот, от друго време, от друг свят, просмукват се в тялото му и стават негов живот, негово време, негов свят. И негова кръв. Има едно изречение, което минава през мозъка, но ...

» повече
08 Ян, 2018

9 милиона лева за Европейска столица на културата за годината

Средствата за инфраструктурни проекти и Културния календар са в бюджета на Община Пловдив

Девет милиона лева от бюджета на Община Пловдив за 2018-а година са предвидени за Общинска фондация „Пловдив 2019“, стана ясно днес. Това са пари за дейност, съдържание и издръжка, които не включват разходи за инфраструктурни обекти, поясни кметът на Пловдив и председател на Управителния съвет на Фондацията Иван Тотев.

Разходите по инфраструктурните проекти на Фондацията са заложени в бюджета на Община Пловдив, включително: площад Централен, художествените галерии на „Съборна“, в „Детмаг“ и на „Гладстон“ 32. В общинския бюджет остават и 1,5 млн. лв. за Културен календар на града.

По голямата част от бюджета на ОФ“Пловдив 2019“ е за съдържание. През тази финансова годината ще се ...

» повече
08 Ян, 2018

Червен и бял конец със сребърна монета връзвали бабите на новородените

Отбелязваме Бабинден

Бабинден е български езически празник, отбелязван на 8 януари по нов стил (или на 21 януари по стар). Чества се бабата – акушерка в селото. Празникът е свързан със семейните обичаи и е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома ...

» повече
04 Ян, 2018

Драмата с първа премиера за годината

Пловдивският театър стартира ударно 2018-та с първа премиера за годината. На 11 януари публиката под тепетата ще може да гледа спектакъла на режисьора Боян Крачолов „Спомен за летене”,  по библейски текстове, фрагменти от Чехов, Бекет, Хесе, Селин, Екзюпери, Бредбъри, Шекспир, Гогол, Еко и цитати от Хармс, Ерофеев и Мюлер. На сцената ще излязат актьорите Биляна Георгиева, Веселин Петров, Димитър Крумов, Иван Николов, Каталин Старейшинска. Сценографията и костюмите са дело на Михаела Добрева, а композитор е Георги Атанасов.

Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов са носители на награда Аскеер 2017 в категория "Изгряваща звезда" за режисурата (Боян Крачолов) и ролите им в "Това НЕ Е Хамлет" - авторски спектакъл на Боян Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес ...

» повече
03 Ян, 2018

Пловдив 2019 представя първа резидентна програма за артисти

Първа резидентна програма за артисти представя "Пловдив 2019". Кандидатите могат да подават заявления до края на януари 2018 година. Целта е до края на годината да се съберат 15 конкретни проектни идеи, които да бъдат подкрепени финансово и да бъдат реализирани през 2019 година.

Фокусът на резидентната програма, наречена ADATA AiR е връзката между природа и култура - взаимодействието на града с реката, с тепетата, с остров Адата, парковете и др. природни зони в Пловдив, както и многопластовостта в историята на Пловдив - връзките на различните архитектурни стилове от Античността до наши дни.

До края на януари ще се събират кандидатури за първа сесия. Артистите ще могат да останат от 2 седмици до два месеца, а периодът за кандидатствалите в първата сесия ...

» повече
29 Дек, 2017

Свършиха билетите за последните две представления на Операта през 2017-а

Гостите днес ще могат да закупят и промоционални ваучери-подарък за постановките на Операта през 2018

Билетите са изчерпани за "Новогодишен бал в Операта" на 29.12 и "Снежанка и седемте джуджета" на 30.12.2017-а година, съобщиха от Държавна опера – Пловдив.

Тази вечер Опера Пловдив отваря врати за светското музикално събитие на Пловдив – „ Новогодишен бал в операта”. За четвърта поредна година всички пространства в Дом на културата „Борис Христов” ще бъдат изпълнение с любимата музика на три поколения като кулминацията ще е съвместният концерт на Оркестъра на Опера Пловдив със супергрупата „Фондацията”.

Зрителите на бала ще бъдат посрещани от шармантната Госпожа Опера  заедно с балетистите и хористите на Опера Пловдив. Музикалната програма ще започне в 18:30 часа с камерни ...

» повече