Подтепето

култура

26 Май, 2017

„Пловдив 2019“ и Дядо Николай с общ проект

Митрополията ще участва в Европейска столица на културата

Заявката дойде лично от Владиката

Това ще бъде един проект за популяризиране на кирилицата, това загатна кметът на Община Пловдив Иван Тотев след аудиенцията си в Митрополията на връх 24 май.

Срещата между Дядо Николай, градоначалника Тотев, в качеството му на председател на Управителния съвет на „Пловдив 2019“ и Кирил Велчев - изпълнителен директор на Фондацията, продължи близо час, видя репортер на Под тепето.

„Обсъдихме възможностите за ясно предстаявне на това, което ни прави уникални пред Европа, а именно – православието и кирилицата. Това са две от нещата, за които можем да кажем, че са в уникално съчетание в Пловдив. И в навечерието на 24 май още повече се гордеем с това,“ коментира кметът ...

» повече
25 Май, 2017

Лидия от Арменското училище ще подгрява концерта на Графа на Античния

Кристиан и Мишо от „Гласът на България” също излизат на древната сцена

Кристиан Грънчаров и Мишо Мишев от „Гласът на България” ще подгряват концерта на Графа на 30 май в Пловдив. Феновете ще чуят на живо също и Лидия Ганева, която представи България в детската Евровизия миналата година.

Младите изпълнители, които станаха част от отбора на Влади Ампов в популярния музикален ТВ формат, ще имат възможността да излязат на сцената на Античния театър пред трихилядната публика. Във вечерта на концерта ще прозвучи също и песента "Вълшебен ден", която Графа написа специално за участието на Лидия Ганева в детския конкурс Евровизия през 2016 г.

По-малко от седмица остава до първата дата от националното турне на Графа, което изпълнителят обяви веднага след ...

» повече
20 Май, 2017

10 музея отварят врати безплатно в Европейска нощ на музеите

Няма време за сън. Вижте програмата и начертайте маршрута

Съботният ден в Пловдив е изпъстрен с интересни събития, но това не е всичко. Нощта също обещава да е забвана.

Тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” ще се проведе само след седмица, на 20-ти май.  Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на Нощта.

Вижте събитията на пловдивските музеи и галерии, които ви очакват:

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
Зали за временни изложби на първи и втори етаж, в сградата на ул. „Княз Александър I” № 15
18.00 часа – Откриване на юбилейна изложба на художника Вълчан Петров по случай неговата 70-та годишнина (съвпада ...

» повече
29 Апр, 2017

Хроникьорът на Пловдив с четка – Станимир Видев отпразнува двоен юблией с изложба (СНИМКИ)

Художник от София: Пловдив, шапка ви свалям! 

Галерия „Аспект“ се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на откриването на изложба „60“ на Станимир Видев. На  чаша вино с много прегръдки и цветя Станьо, както го наричат многобройните приятели, приема дълго поздрави и комплименти за живописната експозиция, посветена на двойния му юбилей – 30 години творческа дейност и 2*30 житейска. Церемонията се състоя отвън, защото галерията не можа да побере публиката.

Художникът Орлин Атанасов, приятел на Видев от София, се изяви с възторжено слово за Града на тепетата: „Няма да говоря за Станьо, тук всички го познават и обичат! Искам да похваля града ви, аз съм софиянец. Всички знаете за „отношенията“ между двата града. Много ми се щеше Станьо да ...

» повече
25 Апр, 2017

Новият роман на Милен Русков тръгва от Пловдив

Двутомният „Чамкория“ излиза на 4 май
Писателят заяви, че не го интересува дали е по-добър от „Възвишение“
Вижте откъс от книгата

Чакането за феновете на Милен Русков свършва след няколко дни и те ще могат да се возвисят с новия му роман. Новината съобщиха преди минути от пловдивското издателство „Жанет 45“. На 4 май излиза от печат новият му роман в два тома „Чамкория“, чието оформление е дело на пловдивския художник Румен Жеков.

В първото си предпремиерно интервю пред blumbergtv Русков разкри, че и новият роман „Чамкория“ е написан на специфичния за времето си език. „Книгата е написана на софийския жаргон на 20-те години така, както би го говорил един шофьор. Той е и разказвачът – от първо лице, което ми ...

» повече
21 Апр, 2017

Романът „Камбаната“ на Недялко Славов е най-продаваната българска книга за 2016

Любопитното е че книгата печели за краткия период, в който е на пазара − от октомври до април

В историята на наградата за трети път съвпада критическата оценка и тази на четящата аудитория

Романът „Камбаната“ на Недялко Славов е най-продаваната българска книга за 2016 г., обявиха организаторите на класацията „Цветето на Хеликон“. В историята на награда за трети път се случва мнението на критиката и оценката на четящите хора. Предишните две книги, грабнали наградите Орлето и Цветето, са „Кратка история на самотата“ на Захари Карабашлиев и „Сестри Палавееви“ на Алек Попов.

Данните от продажбите показват, че втората книга, която се гони с победителя, е Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров, с разлика от 10 %. По-голяма обаче е разликата във времето ...

» повече
18 Апр, 2017

Децата на Пловдив живеят два дни в приказките

Конкурсът в Библиотеката е посветен на Година на детската книга

Всички пловдивски ученици от 1-ви до 12-ти клас могат да се включат в надпреварата за най-добра приказна драматизация, а отличилите се ще получат специални награди. Конкурсът, посветен на Годината на детската книга – 2017-а, ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Той ще се състои днес и утре -19 април 2017 г. от 13.30 до 17.00 ч. и се осъществява съвместно с Регионално управление на образованието - Пловдив и Сдружение „Писалка и перо“.

Подробности за конкурса може да прочетете в Капана.бг

» повече
17 Апр, 2017

„Дни на музиката в Балабановата къща“ получи поредно високо признание

Мила Павлова със Златния медал от Министерство на културата

Фестивалът ще носи още две години сертификат за европейско качество

Таня Грозданова

Международният музикален фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е удостоен с честта да носи марката "Европейски фестивал 2017-2018". Новината съобщи изтъкнатата наша флейтистка Мила Павлова, която е създател, инициатор и арт директор на фестивала.

„За втори пореден път "Дни на музиката в Балабановата къща" е удостоен с този толкова престижен сертификат за европейско качество! Официалната церемония по връчването на сертификата ще бъде на 4 май във Висбаден, Германия,“ скромно коментира дамата.   

Тя изрази огромна благодарност на прекрасните български и чуждестранни музиканти, които правят концертите от фестивалната програма незабравими и изключителната публика. „Екипът на фестивала изказва гореща благодарност на своите партньори - Фондация "Америка за България", Община Пловдив, Общински ...

» повече
22 Мар, 2017

Българският филм “Христо” с Юлиан Вергов и Стефан Мавродиев в афиша на София филм фест в Пловдив

“Sing Street” -  носител на наградата на публиката е другата лента, която може да гледате в Lucky Дом на киното на фестивала в сряда

София Филм Фест в Пловдив продължава в Lucky Дом на киното. Прожекциите започват в 18:30 часа с българския филм "Христо". Започнал като проект на "София  мийтингс", филмът е пълнометражният игрален дебют на режисьорите Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, с участието на Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Любомир Нейков, Димитър Рачков. Българската премиера на филма бе в програмата на 34-ия фестивал "Златна роза", където получи Наградата за дебют и Наградата за най-добра мъжка роля.

Христо е бездомно момче, което успява да си намери работа и дом под наем. Готов е на всичко, за да ...

» повече
19 Мар, 2017

Българо-белгийска копродукция открива неделния афиш на София Филм Фест в Пловдив

“И после светлина”

Новият филм на Аки Каурисмаки, “И после светлина” от режисьора на “Аве” и номинираният за Оскар “На всяка цена”

Фестивалът София Филм Фест в в Lucky Дом на киното в Пловдив днес започва в 16:30 часа с новото заглавие на Константин Божинов “И после светлина”, копродукция с Белгия. Режисьорът вече е добре познат с хита си “Аве”, в който взеха участие Ованес Торосян и Анджела Недялкова. “И после светлина” е поглед към сложния вътрешен свят на Павел, емоционално крехък и социално отчужден младеж, който избягва от къщи с надеждата да заживее със своя идол, енигматичния художник Арно. Самотен и лутащ се, Павел се опитва неуспешно да се сближи с персонажите, които среща по пътя си – път, който го доближава ...

» повече