Подтепето

култура

24 Май, 2018

Димитрис Папайоану представя Великият укротител

Един от най-известните и актуални световни хореографи, най-успешният артист от Балканите на съвременна сцена, авторът на десетки безапелационни спектакли – от ъндърграунд пърформанси до грандиозните церемонии на олимпийските стадиони в Атина и Баку – Димитрис Папайоану става част от 11-тото издание на ONE DANCE WEEK в Пловдив между 21 септември и 14 октомври. „Великият укротител“ представя идеята за човешкия живот като издирване на съкровеното, пътешествие за скрити съкровища, душевно археологическо проучване за смисъла. Вече три десетилетия Димитрис Папайоану режисира въображаеми, абсурдни, циркови светове на сцената. Човешките тела се превръщат в бойни полета, взаимодействат със сурови материали, сливат се в хибриди, усилвайки оптическите илюзии, в които той е толкова добър.

ONE DANCE WEEK е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата ...

» повече
23 Май, 2018

С изложба на Малката Главна стартира проектът "Кирилизация" на Пловдив 2019

На кирилица пишат над 250 милиона души в 12 държави по света

Изложба на Малката Главна ул. "Райко Даскалов" пред сградата на БНБ дава старт на програмата на общинска фондация "Пловдив 2019" с тема "Кирилизация". Темата на първото от поредицата събития, подготвени от фондацията, е представяне на "Дворът на Кирилицата" в Плиска. Паната вече са подредени на улицата и могат да бъдат разгледани от пловдивчани. Официалното откриване ще бъде на 24 май.

Под надслов „Кирилизирай се” - серия от изложби, събития и специална брошура, Фондация “Пловдив 2019” дава старт на един от водещите си проекти, посветен на популяризирането на кирилския шрифт като уникална част от българската култура.

На кирилица пишат над 250 милиона души в 12 държави по света, а Пловдив ...

» повече
22 Май, 2018

Директорът на Етнографския музей получи награда от министъра на културата

„Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики се присъжда за принос в развитието и утвърждаването на българската култура

Отличия получиха и други пловдивчани

Доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив беше награден с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май. На официална церемония в Национална галерия „Двореца“ престижните отличия на Министерството на културата получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Отличия ...

» повече
21 Май, 2018

Връчват Награда „Пловдив“ в сряда

На 23 май 2018 г., сряда, от 18.30 часа в голямата зрителна зала на Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои тържествената церемония за удостояване с ежегодната Награда „Пловдив“.

Всяка година в навечерието на  24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев връчва престижното отличие на  творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната година.

С Наградите „Пловдив“ се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив.

Според утвърдения Статут на Награда „Пловдив“, специалистите в отделните комисии отличават един творец или колектив от номинираните във ...

» повече
21 Май, 2018

Икономическият факултет на ПУ организира конференция, посветена на маркетинга и МИО

„Маркетингът и международните икономически отношения в съвремието – тенденции, перспективи и предизвикателства“ е надсловът на Националната студентско-докторантска конференция, организирана от катедрата „Маркетинг и международни икономически отношения“ към Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски“. Форумът ще се състои на 21 май, понеделник, от 10:00 ч. в зала „Компас“ на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24.

За втори път конференцията се провежда без такса за участие, споделиха организаторите. Целта им е студенти, докторанти и млади учени от различни висши училища да представят постигнати научни резултати, нови идеи и намерения за бъдещи съвместни проекти.

Маркетинговият панел на конференцията се реализира по проекта „Маркетингови комуникации и изграждане на конкурентни предимства от висшите училища“, финансиран от фонд „Научни изследвания“ към Пловдивския ...

» повече
20 Май, 2018

Примата Красимира Стоянова подготови от Ла Скала - Милано концерт в Балабановата къща

Тя представя двама талантливи оперни певци в рамките на IX МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”

Вижте нейното видеообръщение към почитателите на камерната музика

След триумфалното начало на IX МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”, тази вечер идва ред на втория концерт от програмата на елитния форум. Световноизвестната българска оперна прима Красимира Стоянова, която в момента блести на сцената на Миланската Скала в легендарната постановката на Франко Дзефирели на “Аида” от Верди и която е известна със своята грижа и внимание към младите музиканти, е подготвила специално за фестивала в поредица от уроци и майсторски класове двама талантливи оперни певци.

На 20 май Гергана Дудина (сопран) и Ангел Антонов (тенор) ще представят на сцената на Балабановата къща от ...

» повече
19 Май, 2018

Режисьорката Ралица Петрова пред млади кинаджии: Пишете за нещата около себе си

Направата на един филм отнема около 4 години

Ралица Петрова създала "Безбог", тъй като не понасяла несправедливостта

Пишете за нещата около себе си, тези неща, които са най-близо до вас и познавате най-добре – така ще изненадвате най-много. Съветът към бъдещите сценаристи даде режисьорката на „Безбог“ Ралица Петрова, която се срещна с младежи на „майсторски клас“ в клуб Фарго, част от поредицата „Кино Пловдив“. Тя разказа за своята работа и работата на сценариста пред младежите с тема „Как да напишем история за кино“.

Тя разказа, че така е решила да направи „Безбог“ – от огромната си неприязън към несправедливостта. Към ситуации, в които един човек трябва да се откаже от всичко – достойнство, морал, за да оцелее.

Целият текст четете в KAPANA.BG

 

» повече
19 Май, 2018

Накъде да поемете в Европейската нощ на музеите в Пловдив

Четирите музея и Градската художествена галерия се включват в празника заедно с над 4 000 музея в 40 европейски държави

 

Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите  тази събота - 19 май 2018 г. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за случването на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

Вижте инициативите в Пловдив:

С удължено работно време до 22 часа ще работят три ...

» повече
19 Май, 2018

Бобан от Ниш запълни нишата за сувенири от Пловдив

Сръбски занаятчия от 4 години снима града под тепетата

За пръв път е измайсторил магнити с емблематични места

Майстор от западната ни съседка запълни нишата за сувенири с марката Пловдив. От години туристи се жалват, че не могат да открият обикновени магнити със съвременни изгледи на бъдещата Европейска столица на културата и най- после проблемът им е решен. Репортерът ни откри табло със сувенирни магнити на една от шатрите по Узун чаршия.

Офертата е  1 за 2 лева и 3 броя за петарка. На сувенирите се виждат съвременни кадри от града ни, подбрани са емблематични места за Пловдив и любими локации за селфи. Художествените фотографии са дело на Бобан от Ниш, той е участник в Панаира на занаятите, който се ...

» повече
18 Май, 2018

Уникално учебно помагало представя читалище „Христо Ботев- 1905”

Художествени произведения от учебната програма 7-12 клас бяха записани като радиопиесите и поетичните спектакли, в изпълнение на професионални актьори и с оригинални музикални оформления

Иновативният проект „Прозорец към света” е насочен към ученици със зрителни затруднения

Иновативно учебно помагало без аналог у нас ще представи народно читалище „Христо Ботев – 1905”. Културният център в Кючук Париж стартира спечеления проект „Прозорец към света” по проект „ЧИТАЛИЩА”, НАПРАВЛЕНИЕ „ЧИТАЛИЩА: ОБЩНОСТНО УЧАСТИЕ И ИНОВАЦИИ” към ОФ „Пловдив 2019”. Помагалото „Образователен цикъл” по БЕЛ, дарено на читалището от председателя му  Красимир Воскресенски, включва аудио разработки по художествени произведения от учебната програма 7-12 клас. То ще бъде представено пред ученици със зрителни затруднения на 29 май, като презентацията ще включва и обучение как да работят с ...

» повече