Подтепето

криминале

05 Окт, 2017

Вандали обраха нова станция за първа помощ на велосипедисти

За месец от изграждането това е втори престъпен акт срещу инициативата на Пловдив 2019 и район „Централен“

Стойката с инструменти за самопомощ, които велосипедистите в града могат да ползват свободно, намираща се на бул. „Марица“ 98, осъмна ограбена. Демонтирани са помпата за гуми, отвертката, френският ключ и всички останали инструменти. Престъпниците дори са сложили на мястото на дървената дръжка на помпата за гуми  пластмасова такава, която не е част от оригиналното оборудване.  

Припомняме, че на 06.09.2017г. Общинска фондация „Пловдив 2019“ монтира на три места в Пловдив стойки за първа помощ на велосипедисти: на ул. „Райко Даскалов“ 1, бул. „6-ти Септември“ 128 и бул. „Марица“ 98.

Точно тази помощна база за аварирали велосипеди бе обирана вече веднъж и то две седмици след поставянето ѝ. Тогава вандалите потрошиха помпата.  

„Енергията, която влагаме съвместно с наши партньори, за да направим Пловдив приятен и европейски град е голяма. За съжаление срещаме поведение от страна на граждани, което е целенасочено срещу изграждането. Надявам се демонтираната стойка да бъде от полза на тези, които са взели решение да лишат велосипедистите от едно полезно съоръжение,“ коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Служители на район „Централен“ са констатирали вандалска проява. Съоръжението, част от проекта Bike Together под мотото „Следвай зелената линия и нека заедно преоткриваме Пловдив!", към днешна дата не разполага с оборудване.

През изминалите седмици от районната администрация наблюдавали със задоволство как ползването на трите стойки за първа помощ в „Централен“ нараства. Пловдивчани също им се радват и прибягват до тях, когато имат нужда.  

„Видях млад татко и дете старателно да помпят гумите на велосипедите си на една от стойките. Не можах да повярвам, че това се случва в моя град и реших да снимам и запаметя тази гледка. Пловдивчани са много щастливи от стойките,” споделя Марияна Десева, жител на района, натъкнала се на случката на бул. „6-ти Септември“.

Няма направени коментари
Още от рубриката "криминале"

Подобни новини

23 Май, 2018

Велосипедисти протестираха срещу забраната за колоездене в Цар-Симеоновата градина

След няколко обиколки в Цар Симеоновата градина, шествието премина по Главната до Аптека Марица

Десетки велосипедисти се включиха в изненадващ флашмоб против забраната за колоездене в Цар-Симеоновата градина. Малки деца, младежи и възрастни хора направиха няколко обиколки из парка малко след 18 часа.

Те смятат, че пълната забрана за велосипеди, без предоставяне на алтернатива или обособена велоалея в рамките на парка, трябва да отпадне, тъй като и този екологичен транспорт има място в центъра на града.

В шествието се включиха мъже и жени на всякаква възраст, както на велосипеди, така и на триколки, с ролери и други безмоторни превозни средства, в подкрепа на безопасното велосипедно движение. След обиколките в Цар Симеоновата градина те потеглиха по Главната и стигнаха до Аптека ...

» повече