Туристи от Молдова ударили банкомата в Тракия (ВИДЕО)

Криминале

22-годишен е арестуван за обира, вторият извършител се издирва

Намерени са 80 хиляди от откраднатите 215 000 лева

Стоянка Кънева

Двама молдовски граждани са извършителите на обира от банкомат в ж.к. Тракия в Пловдив. Това съобщи главният комисар на МВР Младен Маринов на брифинг в града под тепетата.

В ареста в Пловдив за 72 часа е задържан единият от извършителите, който е роден през 1995 година. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянното му задържане под стража в петък, съобщи наблюдаващият прокурор Румяна Калеева. На модовеца са повдигнати обвинения за кражба в особено големи размери, извършена чрез взривяване.

215 хиляди лева са откраднатите пари при взрива на банкомата в клона на ДСК в крайния квартал на Тракия. Намерени и възстановени са около 80 хиляди лева, една част от парите са обгорели при взрива, други са обменени в чейндж бюра и се проследяват, има и липсващи, съобщи директорът на Главна дирекция на Полицията Христо Терзийски.

Арестуваният е задържан в Бургас по време, когато се е опитвал да прикрие следите по автомобила на автомивка. Установено е, че  е криминално проявен за кражби и издирван от молдовските власти. Вторият участник в удара и успял да избяга и е напуснал пределите на България. „Имената и на двамата ще бъдат проверени в системата на Европол,“ уточни Терзийски.  

Установено е още, че двамата молдовци са извършили и неуспешния обир на банкомата в Люлин, София, само два дни преди взрива в Тракия. "Стигнахме бързо до неутрализирането на тази група. Те извършват престъпления в различни държави и бързо напускат пределите им, което прави бандата трудна за задържане. Помогна ни видеонаблюдението, изградено в големите градове", посочи главният секретар на МВР Младен Маринов.

Организираната група е използвала едни и същи способи при ударите в София и Пловдив. Колата е същата, както са сменяни регистрационните и табели с такива, откраднати непосредствено преди обирите. Подбирани са банкомати в крайни квартали с добри инфраструктурни връзки за бързо изтегляне.

Въпреки, че още не е официално потвърдено с резултати от експертиза, от полицията заявиха, че при взрива на банкомата в Пловдив е използван пропан-бутан. Използването му бе коментирано като „по-нетрадиционно и опасно за околните“. Обикновено при такъв тип престъпления се използва ацетилен.

Според разследващите е нямало вътрешен човек в България, който да им е помагал. Освен това с тях е пътувала млада жена, която е била освободена, тъй като е станало ясно, че не е знаела с какво се занимават  придружителите ѝ. Тя е била използвана като прикритие  все едно, че млада двойка пътува на почивка.   
 

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.