Подтепето

криминале

11 Юли, 2018

Туристи от Молдова ударили банкомата в Тракия (ВИДЕО)

22-годишен е арестуван за обира, вторият извършител се издирва

Намерени са 80 хиляди от откраднатите 215 000 лева

Стоянка Кънева

Двама молдовски граждани са извършителите на обира от банкомат в ж.к. Тракия в Пловдив. Това съобщи главният комисар на МВР Младен Маринов на брифинг в града под тепетата.

В ареста в Пловдив за 72 часа е задържан единият от извършителите, който е роден през 1995 година. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянното му задържане под стража в петък, съобщи наблюдаващият прокурор Румяна Калеева. На модовеца са повдигнати обвинения за кражба в особено големи размери, извършена чрез взривяване.

215 хиляди лева са откраднатите пари при взрива на банкомата в клона на ДСК в крайния квартал на Тракия. Намерени и възстановени са около 80 хиляди лева, една част от парите са обгорели при взрива, други са обменени в чейндж бюра и се проследяват, има и липсващи, съобщи директорът на Главна дирекция на Полицията Христо Терзийски.

Арестуваният е задържан в Бургас по време, когато се е опитвал да прикрие следите по автомобила на автомивка. Установено е, че  е криминално проявен за кражби и издирван от молдовските власти. Вторият участник в удара и успял да избяга и е напуснал пределите на България. „Имената и на двамата ще бъдат проверени в системата на Европол,“ уточни Терзийски.  

Установено е още, че двамата молдовци са извършили и неуспешния обир на банкомата в Люлин, София, само два дни преди взрива в Тракия. "Стигнахме бързо до неутрализирането на тази група. Те извършват престъпления в различни държави и бързо напускат пределите им, което прави бандата трудна за задържане. Помогна ни видеонаблюдението, изградено в големите градове", посочи главният секретар на МВР Младен Маринов.

Организираната група е използвала едни и същи способи при ударите в София и Пловдив. Колата е същата, както са сменяни регистрационните и табели с такива, откраднати непосредствено преди обирите. Подбирани са банкомати в крайни квартали с добри инфраструктурни връзки за бързо изтегляне.

Въпреки, че още не е официално потвърдено с резултати от експертиза, от полицията заявиха, че при взрива на банкомата в Пловдив е използван пропан-бутан. Използването му бе коментирано като „по-нетрадиционно и опасно за околните“. Обикновено при такъв тип престъпления се използва ацетилен.

Според разследващите е нямало вътрешен човек в България, който да им е помагал. Освен това с тях е пътувала млада жена, която е била освободена, тъй като е станало ясно, че не е знаела с какво се занимават  придружителите ѝ. Тя е била използвана като прикритие  все едно, че млада двойка пътува на почивка.   
 

Няма направени коментари
Още от рубриката "криминале"

Подобни новини

13 Юли, 2018

Прокуратурата иска постоянен арест за молдовеца, взривил банкомата в Тракия

 

 

22-годишният Евгени е с повдигнато обвинение за престъпление с изключителна висока обществена опасност   

За извършеното от него тежко умишлено престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години

Днес изтича 72-часовото прокурорско постановление за задържането на 22-годишния молдовец, който бе арестуван в Бургас за участие в обира на банкомат в пловдивския район Тракия. От Съдебната палата под тепетата съобщиха, че Районен съд – Пловдив ще разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгени Н.

Спрямо него е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 195 ал.2 вр. ал.1 т.3 пр.1 т.4 пр.3 и т.5 вр. чл. 194 ал.1 от НК, извършено на 7.07 ...

» повече
11 Юли, 2018

Общинското видеонаблюдение е помогнало за бързото разкриване на обира с взривения банкомат

Стоянка Кънева

Директорът на Областната дирекция на МВР – Пловдив Атанас Илков заяви днес, че ключова роля в бързото разкриване на откраднатите чрез взривяване на АТМ в Тракия 215 000 лева са изиграли камерите в Пловдив.  Изявлението му бе направено по време на брифинг в Пловдив, който ви предадохме на живо във Facebook. На него бяха изнесени подробности по разкриване на престъплението.  Двама молдовски граждани са извършителите на обира от банкомат в ж.к. Тракия в Пловдив. Това съобщи главният комисар на МВР Младен Маринов на брифинг в града под тепетата. След наблюдаващия прокурор и главния секретар на МВР думата взе и шефът на пловдивската полиция.

Камерите, които Общината сложи на входно-изходните артерии, вече оправдават инвестицията и ни помогнаха много, заяви ...

» повече
09 Юли, 2018

Банка ДСК олекна с 200 000 лева от взривения банкомат в Пловдив

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за кражбата на пари от устройството в район Тракия

Около 200 000 лева са били отмъкнати от крадците, които взривиха банкомат в район Тракия преди два дни. Това става ясно от съобщение на Районна прокуратура-Пловдив, която наблюдава досъдебно производство.

Припомняме, че устройството бе изпразнено с помощта на мощен взрив около 4:40 сутринта тази събота.

Вижте съобщението на Прокуратурата: „на 7 юли 2018 г., в гр. Пловдив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – повреждане на банкомат, са били отнети чужди движими вещи – около 200 000 лева, от владението на собственика – банка, без съгласието на ръководството, с намерение противозаконно да ги присвоят – престъпление по чл. 195 ал.1 т.3 във връзка ...

» повече
07 Юли, 2018

С мощен взрив на банкомат в ЖК Тракия задигнаха голяма сума

Банкоматът е бил към банков клон в района на бившия хлебозавод в Тракия

Голяма сума пари е отнета от банкомат в ЖК Тракия. Устройството е било изпразнено с помощта на мощен взрив. Акцията си престъпниците са извършили около 4:40 тази нощ.

Тази сутрин разследващи полицаи бяха на място, за да извършат оглед. Текат процесуални действия.

» повече