Подтепето

криминале

12 Окт, 2017

Телефонните измамници наричали „шефе” арестувания полицай Стоян Павлов

Мулетата от престъпната схема се отчели с 300 лева на зам.-началника на Трето районно след поредната ужилена старица

След задържането на Павлов потекли много сигнали за други негови нарушения по служба

Теч на информация уплашил един от свидетелите по вътрешното разследване

Мулетата от схема за телефонни измами наричали „шефе” арестувания полицай Стоян Павлов. Това разкри окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов в извънреден брифинг по скандалния случай, опетнил сериозно имиджа на пловдивската полиция. Топ обвинителят подчерта, че само може да гадае защо телефонните измамници се обръщали с „шефе” към Павлов- дали защото е бил началник в Трето или е част от жаргона на бандитите. Засега няма данни служителят на МВР да е участвал пряко в измамите или да ги е ръководил. Със сигурност измамниците са разчитали на закрила от него.  

Към този момент Стоян Павлов е с обвинение за получаване на подкуп и неизпълнение на служебните си задължения. Той е задържан, след като е получил 300 лева от поредната телефонна измама. Мулетата в схемата се отчели на полицая, след като възрастна жертва на АЛО-мафията била ужилена с общо 1300 лева. Криминална полиция стигнала до участието на заместник началника на Трето РУП, благодарение на това, че контролирала телефоните на част от участниците в престъпната схема. При срещата на мулетата с Павлов и отчитането им пред него е направено видео, а разговорите им по телефон са документирани от специални разузнавателни средства.

Едно от контролираните мулета е приятел на полицая и е имал многократни срещи с него. Тепърва ще установяваме дали Павлов е бил съпричастен и към други телефонни измами, каза Румен Попов. Полицаят е прихванат от разследващите в понеделник и е задържан два дни по-късно от отдел „Вътрешна сигурност”.  Румен Попов подчерта, че престъплението му е документирано и прокуратурата има основания да поиска срещу него да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”.  

Единият от въпросните мулета е обвиняем след последната акция срещу АЛО-мафията от началото на седмицата. Другият е с мярка за неотклонение „парична гаранция”, тъй като е бил шофьорът в схемата. Според разследващите, Павлов е инструктирал извършителите и част от свидетелите. Давал им е обещания, че ако имат проблеми, той ще ги реши, стига да го уведомят предварително. Няма доказателства полицаят да е ръководил измамниците. Обещавал им е защита. Бандитите са били ръководени от така наречените „въртачи”, които се намират в Румъния, които също са били задържани.

Много е интересно, че всеки път, когато се случи да съберем доказателства за извършени престъпления срещу полицай, заваляват сигнали срещу него. Така се получи и сега. Става въпрос за сигнали за корупционни престъпления, коментира след въпрос от Под тепето Румен Попов.

Шефът на пловдивската полиция Атанас Илков разкри, че от началото на септември има концентрация на телефонните измами, ръководени от въртачи в Румъния. В този период само в Пловдив бандитите са ощетили десетки жертви на обща стойност над 180 хиляди лева.

Прокуратурата и полицията се оплакаха от вътрешен теч на информация от разследването по случая към медиите, който е довел до изчезването на един от свидетелите.

Няма направени коментари
Още от рубриката "криминале"

Подобни новини

16 Окт, 2017

Пълна проверка на Трето районно в Пловдив

Зам-шефът е отстранен от длъжност, докато трае разследването

Вътрешният министър: Искам да помоля нашите родители - не се лъжете, полицията не работи с ваши пари!

Пълна проверка на Трето районно управление на полицията към ОД на МВР – Пловдив е назначена от вътрешното ведомство. Това съобщи ресорният министър Валентин Радев в столицата.

Той обяви, че лично е разписал заповедта за отстраняване от длъжност на началника на сектор „Охранителна полиция“ в III Районно управление Стоян Павлов, който беше задържан за подкуп и срещу него има подозрения, че е осигурявал полицейски  чадър над ало измамници. "Ще бъде разследван случаят, ще се установи той каква вина им, доколко има. Дотогава е отстранен от длъжност", допълни Радев.

Министърът спомена, че МВР обмисля да направи видео клипове ...

» повече
14 Окт, 2017

Полицейският шеф взел подкупа пред районното, прибран в цигарена кутия

Камерата пред входа на III РУ в Кършияка заснела предаването на парите от ало измамниците

Двама топ адвокати защитават „Шефе“ – арестуваният зам.-началник на районно управление в Пловдив

Красимир Елдъров се яви днес в Окръжен съд  – Пловдив като защитници на  началника на сектор „Охранителна полиция“ в III Районно управление Стоян Павлов и поиска отлагане на делото за постановяване на мярка за неотклонение, за да се запознае с материалите.

Припомняме, че зам.-началникът на районното в Кършияка бе арестуван преди три дни заради подозрение, че участва в схема за телефонни измами. Ден по-късно Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов в извънреден брифинг разкри как мулетата от престъпна схема за телефонни измами се отчели с 300 лева на зам.-началника на Трето ...

» повече
11 Окт, 2017

Арестуваха полицейски шеф от Пловдив за участие в схема за телефонни измами

Зам.-началникът на Трето РУП в Пловдив Стоян Павлов е арестуван заради подозрение, че участва в схема за телефонни измами. Началникът на полицията в Пловдив потвърждава информацията, но отказва подробности заради течащото разследване, съобщи БНТ.  По случая вече е образувано следствие в Окръжна прокуратура.

Павлов е арестуван от служители на Вътрешна сигурност. Арестът идва след серия телефонни измами, при които възрастни пловдивчани бяха ужилени с хиляди левове. При акция на полицията преди няколко дни бяха задържани шестима телефонни измамници, от които двама остават в ареста.

Стоян Павлов дълги години е бил служител на сектор "Издирване", след това е прехвърлен в Трето районно. През 2012 г. работи като районен инспектор. По това време са запалени двата автомобила на семейството му. 

 

» повече
09 Окт, 2017

Банката на баба систематично се източва през терасата и някой нехае

45 000 лева за 4 дни „изтеглиха“ от дюшеци и буркани на възрастни пловдивчани

Това може да спре, ако всеки говори с възрастните си близки и съседи

Таня Грозданова

За „ало“ измамите се говори от години, извършват се еждневно, а заловените престъпници се броят на пръстите на двете ръце. Въпреки медийния шум и десетките напомняния от страна на МВР нещата ескалират. Има ли начин това да спре?!

Само за три-четири дни през изминлата седмица седмина възрастни пловдивчани се разделиха с общо 45 000 лева по схемата „помощ за полицията в залавяне на телефонни измамници“. Най-младата жертва на източване е на 74 години, а най-възрастният е на 87.

Няма ден от 2 до 5 октомври, в който хиляди левове, кътани в ...

» повече